Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Tasarımcıların babası

Tüketiciler otomobil satın alırken, fiyat, ikinci el değeri, yakıt tüketimi, konfor ve güvenlik donanımlarına dikkat ediyor. Tasarım da tüketicilerin tercihinde önemli kriterlerin başında geliyor. Bu yüzden firmalar tasarıma önem verir. Dünyanın farklı bölgelerindeki tasarım merkezlerinde farklı ülkelerden onlarca kişi çalışıyor. Farklı kültürleri harmanlayarak, markanın tasarım kimliğini oluşturuyor firmalar.

YILDIZLAR İÇİN ÖZEL OTO
Ancak yıllar önce otomotiv firmaları için tasarım bugünkü kadar önemli değildi. Otomobiller mühendislik kriterlerine göre tasarlanıyordu. Otomobil tasarımları kullanım ve maliyet hesaplarına göre şekillendiriliyordu.
Otomotiv dünyasında bunu değiştiren ise Harley Earl oldu. Amerikan otomotiv sanayisinde tasarımı kurumsallaştıran isim olan Earl'ün aynı zamanda otomotiv dünyasındaki ilk tasarım şefi olduğu da kabul edilir.
Harley Earl, 1893'de Amerika California'da dünyaya geldi. At arabası imalatçısı olan babası, zamanla otomobil aksesuvarları üretimine yöneldi. 1908'de Earl Automotive Works şirketini kurdu. Harley, Standford Üniversitesi'ni bitirdikten sonra babası ile çalışmaya başladı. Birlikte Hollywood yıldızları için özel otomobiller geliştirmeye başladılar.
Harley'nin kariyeri General Motor's Earl Automotiv Works şirketini satın almasıyla değişti. General Motors bünyesindeki Cadillac Genel Müdürü Lawrence Fisher, Harley Earl'ün yeteneğini keşfedip onu özel üretim atölyesinin başına getirdi ve Cadillac için LaSalle modelini tasarlamasını istedi.
Harley'nin tasarladığı LaSalle, pek çok kişi tarafından Amerikan otomotiv tasarımının başlangıcı olarak kabul edilir. Harley'nin bu başarısı sonucunda Genel Motors, bir tasarım bölümü kurdu ve başına Earl'ü getirdi. Ancak geleneksel ve üretim odaklı yöneticilere tasarımın önemini anlatmak için büyük kavga verdi. Tasarım ve pazarlama için konsept otomobilin önemini hem şirket yöneticilerine hem de rakiplere gösterdi. Ayrıca doymuş bir pazarda talebi canlı tutmak için her yıl yenilenen model fikrini kabul ettirdi.
Earl, General Motors'da 30 yıl boyunca tasarımdan sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 1958 yılında emekli oldu. 1969 yılında 75 yaşında vefat eden Harley Earl, tasarımcıların babası olarak otomotiv dünyasına iz bıraktı.

OTOMOTİV DÜNYASININ İLK KONSEPTLERİ
Harley Earl'ün dikkat çeken tasarımları arasında Chevy Nomad, Cadillac, Eldorado Brougham, 1950 model Buick, Corvette bulunuyor. Harley, ilk panoramik ön cam, fabrika çıkışlı iki renk boyama, ilk hardtop sedanı tasarladı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA