Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Evde robot değil, teyze sözü geçer

Teknoloji şirketlerinin hayali evlerde her derdimize yetişen, kimin ne zaman, ne yediğini bilen robotlar üretmek. Ama bunu Leyla Teyze gibi insanlar yapıyor zaten. Teknoloji onların yeteneklerinin yanında henüz emekleme aşamasında

Evdeki buzdolabının kapısını açık unutup dizi izlemeye daldığınızda TV ekranına uyarı geliyor mu? Sevdiğiniz yemekleri bilen ve size tarifini gösteren bir fırın var mı? Teknoloji şirketleri, akıllı ev aletleri konusunda tasarruflu elektrik ve su tüketimi, uzaktan kontrol üzerine çözüm geliştirebildi. En akıllı ev aleti ya da robot eve ne lazım, hangi markette kaliteli ve uygun fiyatlı et var yanıt vermez. Ama Antakya'da tanıştığım Leyla Teyze'nin yaptığını yapamıyor hiçbir teknoloji. Aynı apartmanda oturan geniş bir ailenin işlerini becerikli, tatlı dilli Leyla Teyze çözüyor. Antakya'da taziye evinde herkesin derdine yetişen Leyla Teyze bana da ev teknolojileri konusunda ilham kaynağı oldu. Dört kişilik çekirdek aileler kendi dertleri için en iyi robotları ararken, Leyla Teyze koca bir sülaleye yetiyor. İşte teknoloji şirketlerinin en büyük hayali aslında Leyla Teyze gibi insanların yeteneklerine sahip bir robot veya akıllı ev aletleri platformu üretmek. Oysa evdeki kumandayı bile teke düşürecek basit ve kolay bir çözüm yok. İşte size bir dizi Leyla Teyze teknolojisi denemelerinden bir kaç örnek. Geçtiğimiz haftalarda Google, yeni bir kumanda merkezi teknolojisi açıkladı. Bu teknoloji, evin her odasına yerleştirilen mikrofon ve vazo şeklinde hoparlör aracılığıyla evi sesli bir kumanda merkezine dönüştürebiliyor.

ROBOTLAR SORUN OLUYOR
Tayvanlı Asus, Zenbo adlı sevimli bir ev robotunu sahneye çıkardı. 599 dolara satılan robot, fotoğraf çekecek, evdeki cihazları uzaktan yönetecek, çocuğa şarkılar söyleyip hikayeler anlatarak arkadaşlık edecek. Çok şey vaat etse de robotlar ve akıllı ev aletleri, kendisi çözüm üretmek yerine tüm aile bireylerinin çözmek zorunda olduğu dert yumağına dönüşüyor. Oysa Leyla Teyze ve onun gibiler sorun değil, çözüm üretir. Evde ne zaman yemek yenir, kim hangi yemeği sever, mevsim sebzelerinden hangi yemek yapılır, kim ne zaman acıkır, evdeki elektronik aletler hangi saatte kullanılır, bunu bilirler. Ayşekadın fasulyeyi kim ayıklayacak, ıspanağı kim yıkayacak, sorularının yanıtı Leyla Teyze'dedir. Teknoloji şirketleri Leyla Teyze'den ilham almaya çalışmalı. Leyla Teyze olmaya çalışmak boşa!

İŞİN BAŞINDAYIZ
Leyla Teyze gibi hamarat bir çözüm hayal etmek için bile erken. Ancak girişimciler yeni uygulamalar, yeni teknolojilerle her gün bir adım daha bu hedefe yaklaşmaya çabalıyor. Leyla Teyze bu teknoloji şirketlerinin hedefi değil, hayalindeki zeka ve yeteneklere sahip kişi. Google, Amazon, Apple, Microsoft gibi şirketler akıllı ev konusunda yeni teknoloji geliştiriyor. Hedef, tüm akıllı cihazların ortak dil konuşacakları bir platform yaratmak. Bu konuda geliştirilen çözümler şimdilik başlangıç aşamasında. Türkiye'de Arçelik bu konuda yatırım yapıyor. HomeWhiz platformuyla evdeki akıllı cihazların tablet, akıllı telefon ve akıllı televizyon ekranından kontrolü mümkün oluyor.


Leyla Teyze teknolojisi!
Şimdi Leyla Teyze'nin sahip olduğu yeteneklere teknoloji dünyasının terimleriyle yanıt vermeye çalışalım. Yapay Zeka: Teknoloji şirketlerinin yapay zeka ile yapmaya çalıştığı kişiye özel servisleri Leyla Teyze doğuştan ve sonradan geliştirdiği yeteneklerle yapıyor.

Büyük Veri (Big Data):
Evde büyükten küçüğe herkesin yeme içme alışkanlıklarını biliyor. Dağarcığında sınırsız yemek tarifi var. Üstelik bunu mükemmel bir zamanlamayla yapıyor.

Bulut Teknolojisi:
Bayramlarda, taziyede yani olağanüstü durumlarda bile ihtiyaç artışında tedarik edilecek yiyecek, bardak, tabak hazırlıklarını yapıyor. Evde sürekli ihtiyaç olan şeylerle buluttan sağlanacak ihtiyaçları birbirinden kolaylıkla ayırıyor.

Görüntü İşleme:
Herkesin kimlik bilgisini, yemeklerin tazeliğini ve kalitesini tek bakışta anlar. Bırakın evde yaşayanları, gelen misafirin kaç şekerli çay içtiğini, tabakta artan yemekten misafirin hoşlanıp hoşlanmadığını anlar.

Sezgisel Yetenekler:
Bir derdiniz mi var, size acınızı hafifletecek hikayeler anlatarak gülümsemenize yardımcı olur. Dert ortağınız, eliniz ayağınız olacak duygusal zekadan söz ediyoruz.

Kusursuz Algılayıcılar:
Evde yemeklik malzeme siparişini kimin zamanında getireceğini bilen algılayıcılara sahip Leyla Teyze, kocasının evde ne kabahat işlediğini karşılamasından anlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA