Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RIDVAN DİLMEN

Var olma derbisi

Galatasaray ve Beşiktaş'ın teknik direktörleri, bundan önce hep 'Şampiyonluk' derbileri oynadı. Bu maç ise 'Yarışa katılabilme maçı' olduğu için stratejiler kazanmak üzerine olacak. Gol gelene kadar dikkat üst düzeyde olur, ama golden sonra her şey olur...

Son hafta ikişer puan bırakan Galatasaray ve Beşiktaş, Pazar günü Ali Sami Yen'de karşılaşacak. Teknik direktörlerinin performansı ışığında nasıl bir derbi bekliyorsunuz?
İki teknik adam da Real Madrid ve Barcelona'da futbol oynamış. Öylesine büyük maçları yaşamışlar ki, stresli olmaları mümkün değil. Teknik direktörlük tabii ki farklı. Schuster, Real Madrid'de teknik direktör olarak da büyük maç havası soludu. Hagi de ülkemizde Beşiktaş ve Fenerbahçe maçlarında ciddi sınavlar verdi.

BERABERLİK İŞLERİNE GELMİYOR
Ama iki teknik adamın daha önce oynadığı derbiler genelde, şampiyonluk maçı gibiydi. Hatta Hagi, Türkiye'de Fenerbahçe'yle kupa finali de oynadı. Bu biraz farklı bir maç. ŞAMPİ- YONLUK YARIŞINA KATILABİLME MAÇI. Kaybeden önümüzdeki yılın hesabını yapmaya başlayabilir. Çok erken belki bunu söylemek için. Ama en azından kaos yaşayacakları kesin. Beraberlik de iki takımın işine gelmeyecek. İlla ibre verecek olursak, Galatasaray'ın işine hiç gelmeyecek.
Böylesine bir maça çıkarken, iki takımın da stratejisi, kesin 3 puan olacak. Kafa kafaya ligin zirvesinde olsalar, deplasman takımı olarak '1 puan iyi' diyebilirsin. Ama şimdi deplasmandaki Beşiktaş da kazanmak zorunda.
Eğer gol olacaksa, gole kadar, dikkat, konsantrasyon ve oyun disiplininin üst düzeyde olacağı kesin. Ancak geriye düşen takım, şuurunu ve kontrolünü kaybedecek. Belki de taktik anlayışın dışına çıkılacak. İşte o gol gelirse, o golden sonra her şeye açık bir maç bekliyor bizi.
Bir tarafta Arda Turan ile Milan Baros büyük ihtimalle oynamayacak. Diğer tarafta Ricardo Quaresma ve Bobo kesin yok. İki tarafın da hücum gücünde ciddi problem olduğu düşünüldüğünde, kadrolar nasıl şekillenmeli?
Açıkçası Arda ve Baros oynamazsa, Galatasaray'ın bir oyuncu dışında kadrosu net.
O bir oyuncu da sağ bekte... Ali Turan mı Sabri mi oynayacak onu bilmiyoruz. Savunmanın göbeği de solu da, orta sahadaki minimum iki oyuncu da belli. Önde de Kewell, Pino ve Elano oynayacak gibi gözüküyor. Belki Hagi, Elano'yu içeri çekebilir.
Beşiktaş, daha soru işaretli. Ersan'ın durumu belli değil. Sezon başından bu yana ikili stoper istikrarı yakalayamayan Beşiktaş, yine farklı bir ikiliyle çıkabilir. Orta sahada Mehmet Aurelio, Ernst ve Guti üçlüsünün olacağı gözüküyor. Öndeki oyunculardan Bobo sakat olduğu için, Tabata, Holosko, Nobre görev yapabilir. Belki Hilbert'i öne çekebilir. Yani Beşiktaş daha soru işaretli bir durumda.

KALECİLER LİBERO GİBİ OLMALI
Maçın aslında kilit oyuncuları, orta sahadan öne doğru iyi top atabilen oyuncular ve bu toplara koşuları yapabilen çabuk forvet oyuncuları. Çünkü iki takımın ortak özelliği, savunma arkasına atılan toplarda problem yaşıyorlar. Bu tür pozisyonları ben açıkçası bekliyorum. Kalecilerin adeta libero gibi oynaması gereken bir maç gibi görünüyor. Yani maçta bir saniye dahi dikkat problemi yaşamaması lazım kalecilerin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA