Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MERYEM GAYBERİ

En büyük İzleme Heyeti

Çözüm Süreci'nde gelinen aşama çok ama çok önemli. İki yılda bu noktaya gelinmesi başarıdır. Bunu biz de değil Kuzey İrlanda'daki barış sürecinin mimarı Jonathan Powell söylüyor.

Kendilerinin IRA ile 7 yılda geldiği noktaya Türkiye'nin iki yılda gelmesinin büyük bir başarı olduğunu kaydeden Powell, bunun sebebi olarak da Erdoğan'ın "Güçlü liderliğine" bağlıyor.
Powell, "Barış ancak siyaseten güçlü bir liderin inanmasıyla mümkün olabilir. Erdoğan tam da böyle bir lider" diyor.

Habur'u, Açılımı, Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'ni, Oslo Sürecini ve Çözüm Sürecini başlatan, Kürt meselesinin sona ermesi için "kefen giymeyi" göze alan lider, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dır.

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan Dolmabahçe Toplantısı ve İzleme Heyeti'ni doğru bulmadığını açıklayınca, meseleye sığ bakanlar onu "Süreç karşıtı" ilan etti.

***
İmralı ve Hükümet'in sürecin devamı için tüm çabasına karşın, HDP ve Kandil işi ağırdan alıyor. Dolmabahçe'nin hemen ardından HDP Eş başkanı Demirtaş, önce "AKP'ye güvenmiyorum" dedi. Grup toplantısında da üç kez üst üste "Erdoğan seni Başkan yaptırmayacağız" diye haykırdı.

Hem masada olup hem de her fırsatta muhatabına savaş diliyle hitap etmek, toplumda "Asıl barış karşıtı; Demirtaş" algısı oluşturdu.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da dün çok net konuştu. Çözüm Süreci'nin manipüle edilmesine izin vermeyeceklerini belirterek Demirtaş'a seslendi:

- Cumhurbaşkanımız bu sürecin mimarıdır ve ona savaş açan bir yaklaşım kabul edilemez, kimse sürece karşı bir konuma indirgeyemez. Demirtaş ve Kandil'in açıklamaları sürecin ruhuna uymuyor, adeta süreci zehirlemiştir, iklimi bozmuştur.

***

6-8 Ekim'de 52 kişiyi katleden, yol kesen, sokaklara hendek kazan, gencecik masum çocukları linç edenlerin görüntüsü de toplumda "Çözümün, HDP ve Kandil'in umurunda olmadığı" yönündeki düşünceyi pekiştirdi.

Geçen Ekim ayında da Başbakan Davutoğlu, PKK'nın silahlarıyla ülke dışına çekilmesinin çok küçük bir yüzdede kaldığını, barışın hatırına bunu topluma deklare etmediklerini açıklamıştı.
Çözüm Süreci'nde, HDP ve Kandil tarafından neredeyse hiçbir adım atılmaması, Kürt, Türk herkesin tepkisini çekiyordu.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görüntünün sürdürülemeyeceğini anlatıp milletin çıkarlarını gözeterek Çözüm Süreci'ni samimiyetle ilerletmek isteyenlerin elini güçlendirdi.

***
Millet, Çözüm Süreci'nin mimarının Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu ve onun analar ağlamasın diye hangi riskleri göğüslediğini biliyor.
Bir haftadır yaşadığımız yoğun tartışma gündemlerinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın neden bazı şeyleri olumlu bulmadığını yüksek sesle ifade ettiğini daha iyi anladık.

Ve dün Demirtaş şöyle bir açıklama yaptı: İzleme heyeti HDP'nin kırmızı çizgisi değil. Önemli olan Çözüm sürecinin ilerlemesidir. Hükümetin 'izleme heyeti olacak' demesi önemlidir…
Evet Demirtaş'ın belirttiği gibi kararı verecek olan Hükümet'tir, İzleme Heyeti de olmazsa olmaz değildir.

Zaten en büyük izleme heyeti 78 milyon insan…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA