Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Yaşlı yakınlarınız için acil durum listesi hazırlayın

* Akrabalarımın çoğu yaşlı ve onların başına bir şey gelmesinden korkuyorum. Ne yapmalıyım? A.T./Van
Yaşlı yakınlarınız acil bir sağlık sorunu yaşadığında onlara ait birtakım özel bilgileri vermek size düşebilir. Bu nedenle acil durumlar için hali hazırda bir liste tutmanızda yarar var.
Öncelikle yakınlarınızın tüm doktorlarını ve ulaşılabilecek telefon numaralarını yazın.
Var olan alerjilerini not edin.
Kalp veya şeker hastalığı varsa, yazmayı sakın unutmayın.
Kullandığı tüm ilaçlarını listeye ekleyin.
Geçirdiği tüm ameliyatları ve girişimsel işlemleri tarihleriyle bir bir yazın.
Alkol-sigara kullanımı gibi tüm kötü yaşam tarzı alışkanlıklarını belirtin.
Varsa sağlık sigortası detaylarını not edin.
Acil durumlarda aranmasını istediği yakınlarını belirleyin.

Çağın hastalığı obezite çocuklarda tehlike saçıyor!
* Obezite son yıllarda özellikle çocukların korkulu rüyası haline geldi. Fast-food yeme alışkanlıkları hızla yayılıyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
P.Y./Trabzon
Geçtiğimiz günlerde Amerikan Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama önemli bir kampanya başlattı. First Lady, bu kampanyayla çocukluk dönemindeki kilo fazlalığı ve obezite sorununa dikkat çekmeyi ve önleyici stratejiler geliştirmeyi amaçlıyor. Peki çocukluk dönemi obezitesi neden bu kadar önemli? Bir kere, Amerika'da son 20 yılda obez olan çocukların sayısı tam üç kat arttı ve her üç çocuktan biri obez... Türkiye'de de yaklaşık 10 çocuktan biri kilo fazlalığı yaşıyor. Çocukluk çağı obezitesi kalp-damar hastalıklarından, diyabete hatta ergenliğin gecikmesine kadar pek çok sorun yaratıyor. Ayrıca obez çocuklar yetişkin olduklarında kalp-damar sorunları için ciddi birer aday haline geliyor.

Düzenli egzersiz lazım
Obez çocukların 55 yaşından önce ölme ihtimali de normal kilolu çocuklara göre daha fazla. Bu nedenle bebeklik döneminden başlayarak, sağlıklı beslenmeye özen göstermek gerekiyor. Çocukların sıkça tükettiği abur-cubur yüksek kalori, şeker ve yağ içerebildiğinden bunların sağlıklı tercihlerle değiştirilmesi şart. Bunun yanında çocukların gençlik döneminde düzenli egzersiz yapmaları da gerekiyor.

Torun sevgisi zihni çalıştırır
* Kızım çalışınca torunuma ben bakmaya başladım. Sanki hafızam canlandı. Böyle bir şey olabilir mi? A.E./İzmir
Sosyal bağlar hafızayı güçlendirir, yaşam kalitesini artırır ve yaşam süresini uzatır. Yaşlılık yıllarında hafızanızı güçlendirmek için yapabileceğiniz en basit egzersiz torunlarınızla biraz daha fazla vakit geçirmek... Yeni yapılan bir araştırmaya göre çocuklarla daha fazla vakit geçiren yaşlılarda hafıza işlevi yüzde 40 artıyor. Üstelik bu sonuçlar MR bulgularıyla da desteklendi. Unutmayın, torunlarınızla ilgilenerek aile hayatının içinde daha fazla yer alabilir, yılların getirdiği deneyim ve bilgi birikimini genç kuşaklara aktarabilir ve çalışan çocuklarınıza yardım edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA