Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Oruçta su kaybına dikkat!

Ben 35 yaşında bir kadınım. Ramazan ayında oruç tutuyorum. Vücudum susuz kaldığında ne gibi tepkiler verebilir? Susuz kalmanın zararları nelerdir? A.T./İzmir
Bu yıl Ramazan'ın yaz sıcaklarına denk gelmesi sebebiyle oruç tuttuğumuz uzun saatler boyunca vücudumuzun susuz kalma riski artıyor.

AŞIRI YAĞLI YEMEYİN
Suyun, tüm vücut işlevleri için hayati bir önemi bulunuyor. Uzun süren susuzluk hali, kalpten böbreğe kadar pek çok organı etkiliyor. Konsantrasyon zorluğu, yorgunluk, bitkinlik, kas ağrıları ve reflü gibi pek çok soruna yol açıyor. Bu nedenle iftar ile sahur arasında sık aralıklarla bol bol su, meyve suyu ve bitki çayları tüketin. Kafeinin idrar söktürücü özelliği olduğundan kahve ile siyah çayı kısıtlayın. Özellikle 40 yaşın üzerindeyseniz akşamları susamasanız da su içmeye gayret edin. Sahur sonrasında susamamak için aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durun, tuz ve yağdan fakir, daha kahvaltılık besinlere yönelin.

Ağız kokusu nasıl önlenir?
Oruç tutarken en büyük problemim ağız kokusu... Ağız kokusundan uzak durmak için ne yapmak gerekir? Diş fırçalamak Ramazan'da günah mı? M.E./İzmir

Ağız kokusunun en önemli sebepleri; diş çürükleri ile diş etlerinde meydana gelen enfeksiyonlardır. Reflü problemi, geniz ve sinüzitlerden gelen akıntılar, hatta akciğer salgıları da ağız kokusuna yol açabilir.

ÇOK TATLI YEMEYİN
Oruç tutarken ağız kuruluğu ve ağız kokusu şikayetinin sıklaşmasının nedeni ise, bütün gün yiyecek ve içeceklerden uzak durduğunuz için tükürük salgısının azalmasıdır. Tükürük salgısının azalması, çürük yaratan bakterilerin çoğalması için bulunmaz bir fırsattır. Bunun yanında Ramazan ayı boyunca aşırı miktarda tatlı, çay, kahve, yağlı ve baharatlı yiyecekler tüketiyorsanız ağız kokusu şikayetiniz artabilir.

GARGARA ŞART!
Sahur ve iftar sonrası içilen sigara da ağız kokusunun ana nedenlerinden biridir. Sahur ve iftar sonrasındaki 20-30 dakikalık süre ağız sağlığınız için oldukça kritik bir dönemdir.
Bu süre zarfında dişlerinizi fırçalayın, ağız gargarası ve diş ipinden kullanın. Şikayetleriniz sürerse hekime başvurun.

Hipoglisemiden korunun!
Aç kaldığım dönemlerde sık sık kan şekerim düşüyor. Bu konuda önlem almak için neler yapmalıyım? T.K./Sivas

Bu yıl iftar ve sahur arasında uzun ve zorlu saatler bizi bekliyor. Bu nedenle oruç tutarken, kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) probleminden korunmak için öncelikle mutlaka sahura kalkın. Sahurda kan şekerinizi uzun saatler boyu dengeleyecek glisemik indeksi düşük gıdaları tercih edin. Aşırı şekerli, yağlı gıdalardan, hamur işleri ve kızartmalardan uzak durun. Esmer ekmek-pide, sebze, süt ürünleri ve tam tahıllı gıdaları listenize ekleyin. İftarda protein, karbonhidrat ve yağdan dengeli, sağlıklı bir menü oluşturun. Midenize birden yüklenmeyin. Tatlı ihtiyacınızı taze ve kuru meyveler, sütlü tatlılar ve kompostolar ile karşılayın.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA