Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Hava değişimi astımı tetikler

16 yaşındaki oğlum astım hastası ve bu aralar sürekli öksürüyor. Astımı tetikleyecek her şeyi hayatımızdan çıkardık ama öksürük geçmiyor. Neden olabilir? K.B./Ceyhan
Kış aylarında meydana gelen ani ısı değişimleri, astım şikayetini artırabilir. Özellikle soğuklarda yapılan fiziksel aktiviteler, solunum yollarını kurutup spazma yol açabilir. Bu sürecin sonucunda da öksürük nöbetleri ve nefes darlığı görülebilir.

BOĞAZINIZI KORUYUN
Geçtiğimiz günlerde Amerikan Astım Kontrol Merkezi konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Uzmanlar, bahar aylarına girerken kendinizi hava değişiminden korumanızı öneriyor. Boğazlı kazak, yüksek yakalı ceket ve atkılar kullanarak, ağız ve burnunuzu örterek dışarı çıkmanız gerekiyor. Israrcı şekilde astım şikayeti olanlarınsa doktorlarına danışmaları şart. Bu dönem sadece ihtiyaç duyulduğunda değil, düzenli şekilde astım ilacı kullanmak gerekebilir. Astım hastalarının mutlaka grip aşısı olması da gerekiyor.

İNCE KALMAK YERİNE FİT OLUN
46 yaşında kilolu bir erkeğim. Bir arkadaşım önce kilo vermemi sonra spora başlamamı önerdi. Bense spor yaparak zayıflamanın daha iyi olacağını düşünüyorum. G.M./Muğla
Erkeklerde kilo fazlalığı sorunu, kalp damar sağlığını tehdit eder ve erken ölüm riskini yükseltir. Özellikle bel çevresi yağlanması metabolik sendrom, testosteron düşüklüğü gibi sağlık risklerini artırır. Ancak, sadece sağlıklı bir kiloya inmeyi hedeflemeyin. Egzersiz seviyeniz de son derece önemlidir. 15 bin erkeği 11 yıl takip eden bir çalışmaya göre; erkeklerin egzersiz yapması kilo kaybetmelerinden daha etkili oluyor. Hatta günlük aktivite şiddetindeki her bir birimlik artışta, ölüm riski yüzde 20 azalıyor. Egzersiz seviyelerini aktif bir düzeye getiren erkeklerde bu rakam yüzde 40'a kadar çıkıyor.

ÇİKOLATA KİSTİ İHMALE GELMEZ
Kız kardeşimin yumurtalıklarında çikolata kisti varmış. Ben bunu daha önce hiç duymamıştım; çok panikledim. Bu hastalık neden olur, ben de risk altında mıyım? B.K./İzmit
Endometriozis; rahim iç tabakasının, rahim dışı bir yere yerleşmesi diye tanımlanır. Üreme çağındaki kadınları etkileyen bu rahatsızlık, kısırlığa yol açabilir, çikolata kisti yaratabilir ve ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilir. Son dönemde 23 bin kadını inceleyen bir çalışmaya göre; endometriozis, yumurtalık kanseri riskini de ciddi şekilde artırıyor. Bu nedenle düzenli şekilde kontrollerinizi yaptırın. Özellikle ailesinde endometriozis öyküsü olanların, sık âdet görüp âdet kanaması uzun sürenlerin, zayıf bir bağışıklık sistemi olanların dikkatli olması gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA