Kivili yemyeşil tarifler
Yiyelim yedirelim...
KİVİNİN REÇELİNİ YAPTIM
Reçel konusunda ekstra yaratıcı ve yetenekli annemi bu defa sollayarak, yemyeşil renkte kivi reçeli ürettim. Yemyeşil rengin sırrını sorarsanız hemen söyleyeyim. Rengini ve dokusunu kaybetmesin diye fazla kaynatmadan meyvelerini aldım ve daha sonra sıcakken kavanozladım. Tadı da müthiş oldu. Bence muhallebi, cheesecake ya da dondurmanın üzerinden süzülmesi sofistike olacak.
YUMUŞACIK ETLER
Kivinin etleri pamuk gibi yapma özelliğini duymuştum ancak deneyimleme fırsatım olmamıştı. Bizzat denedim; gerçekten nefis oluyor. Yazları yapılan mangal partilerinin baş tacı olacağını düşünüyorum. Birçok kebapçının kivi ile etleri marine ettiklerini biliyor muydunuz? Bilenler bilmeyenlere anlatsın diye yaptım ve şimdi size anlatıyorum.
KİVİNİN DE BİR TARİHİ VAR
Kuzey Çin'e özgü bir bitkinin türlerinden olan kivi, antik Çin'de tedavi amaçlı kullanılıyormuş. Daha sonraları tohumlarının Yeni Zelanda'ya götürülmesi sonucu kullanımı yaygınlaşmış. Hatta Yeni Zelanda nın sembolü olan uçamayan bir kuş türü olan kivi kuşu, küçük kahverengi ve tüylü olmasından dolayı bu meyveye benzetiliyormuş ve kivi, ismini bu kuş sebebiyle almış. 1980'lerden sonra da ülkemizde tanınmaya başlamıştır. Bugünlük benden bu kadar... Bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Sevgilerimle...
Kivinin saymakla bitmeyen faydaları
SOSU İÇİN:
YAPILIŞI: Bütün meyvelerin kabuklarını soyuyoruz ve küp küp doğruyoruz. Pudra şekeriyle karıştırıyoruz. Sos malzemesini pişiriyoruz ve meyve salatasının üzerine dökerek servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Meyveler kararmasın diye pudra şekeri ile karıştırırken aynı anda yarım limon sıkabilirsiniz.
YAPILIŞI: Soğanları piyazlık doğruyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. Kivilerin kabuklarını soyup minik minik doğruyoruz. Kuşbaşı etleri diğer tüm malzeme ile karıştırıp bir saat bekletiyoruz. Ardından şişlere diziyoruz ve varsa mangalda ya da döküm bir tavada pişiriyoruz.
PÜF NOKTASI
Tuz, eti sertleştirdiği için etinize güvenmezseniz tuzu marinatın içine değil piştikten sonra ilave edebilirsiniz.
YAPILIŞI: Su ve şekeri kaynatıyoruz. Bir adet kiviyi blenderdan geçirip şerbete ekliyoruz. Diğer kivileri soyup daire daire doğruyoruz. Şerbetin içine karanfiller ile birlikte atıp beraber kaynatıyoruz. Kiviler hafif yumuşayınca bir tabağa alıyoruz. Şerbeti pişirmeye devam ediyoruz. İstediğimiz kıvama gelince tanelerin üzerine döküyoruz ve sıcakken kavanozlara dolduruyoruz.
PÜF NOKTASI
Kivileri seçerken yumuşamamış olmalarına ve sert olmalarına dikkat etmeliyiz. Ayrıca kivi zaten ekşi bir meyve olduğundan bu reçeli pişirirken ekstra limon ilavesine gerek yok.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.