Limoni lezzetler
KÜÇÜCÜK FIÇICIK İÇİ DOLU TURŞUCUK
En sevdiğim tatlılardan birisi olan limonlu merengi, enine boyuna anlattım. Hatta hafta sonu atölyemde pişirdim, afiyetle yedik. Eğer siz de ekşiyi biraz olsun seviyorsanız, limonlu merengin hatta içindeki o efsanevi limonlu kremanın tarifini bir yerlere kaydedin derim.
Diğer yandan bir Fransız efsanesi olan makaronu evde nasıl yapabiliriz diye göstermek istedim sizlere; yine çok sevdiğim başka bir limonlu krema ile.
Son olarak et ve somonun yanına inanılmaz yakıştırdığım, davet sofraları için muazzam bir eşlikçi olduğunu düşündüğüm limonlu çilav tarifine yer verdim. Deneyin bakalım beğenecek misiniz?
LİMONLU KREMA İÇİN:
YAPILIŞI: Yumurta akını tuzla birlikte çırpıp şeker ve gıda boyası ekliyoruz. Pudra şekerini elekten geçirerek bir kaba döküyoruz ve bademleri ekleyip karıştırıyoruz. Pudra şekerini, badem karışımını, limon suyu ve tüm malzemeyi birbirine yediriyoruz. Kremayı pasta torbasına dolduruyoruz ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye minik minik sıkıyoruz. Önceden ısıttığımız 170 derecelik fırında pişiriyoruz. Limonlu krema için, yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Yumuşamış tereyağı ve limon suyunu ekliyoruz. Soğutulmuş makaronların üzerine kremadan sürüp diğerini üzerine kapatıp hafifçe bastırıyoruz.
NOT
Bu ölçü ile tam 40 adet makaron elde ettim. Makaronların arasına limon kreması sürüp etrafına krem şanti sıktım. Görsel olarak güzel oldu ancak şart değil.
LİMONLU MUHALLEBİ İÇİN:
MERENG İÇİN:
YAPILIŞI: Öncelikle kek için, su hariç bütün malzemelerin hepsini karıştırıp üzerine suyu ekleyerek robot ya da blenderdan geçiriyoruz. Streçle kaplayıp buzdolabında 30 dakika kadar bekletiyoruz. Buzdolabından hamuru çıkartırken fırını 175 dereceye ayarlıyoruz.
Mutfak tezgahının üzerini çok hafif unluyoruz. Sonra hamuru unlu yüzeyde merdaneyle, kalıbın ölçülerinden 5-6 cm daha geniş açıyoruz. Bu arada yumuşamış tereyağı ile yağladığımız kalıba açılan hamuru yayıyoruz. Limonlu muhallebi için; su, şeker, mısır unu, tuz ve limon kabuğu rendesini bir tencereye koyuyoruz ve kaynayıncaya kadar karıştırarak pişiriyoruz. Yumurta sarıları ile limon suyunu ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Yarım su bardağı mısır unlu muhallebi karışımından alarak bu yumurtalı karışımın içine ekleyip tekrar pişirmeye devam ediyoruz. Kıvam alınca ocaktan alıp içine tereyağı ekliyoruz.
Pişirip soğumaya bıraktığımız tartın ortasına havuz gibi pişirdiğimiz bu muhallebiyi sıcak olarak döküyoruz. Diğer yandan mereng için; şekeri ve mısır ununu karıştırıyoruz. Suyu ekleyip karıştırarak pişiriyoruz. Kaynadıktan bir dakika sonra altını söndürüyoruz. Derin bir kapta yumurta beyazını ilk önce orta hızda, sonra yüksek hızda çırpıyoruz.
Son olarak tuzu koyup ve en az 25 dakika daha çırpmaya devam ediyoruz. Katılaşıp kar gibi olan yumurta akının içine mısır unlu karışımı ekleyip karıştırıyoruz. Merengi hazırlamış olduk. Merengi, muhallebinin üzerine gelişi güzel yayıyoruz. Fırına koyuyoruz. Mereng pişince tahmini 15 dakika sonra çıkartıp soğuttuktan sonra servis ediyoruz.
Limonlu çilav
YAPILIŞI: Tencereye zeytinyağını koyuyoruz. Bir adet rendelenmiş limon kabuğunu ilave edip bir-iki dakika karıştırıyoruz. Dört bardak soğuk suyu tencereye döküyoruz. Bir tatlı kaşığı tuz atıyoruz. Safranı bu aşamada ekleyebiliriz. Jasmin pirincini bol su ile yıkayıp süzüyoruz. Tencerede kaynamakta olan suyun üzerine pirinci ekliyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte pişirip demlenince servis ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.