Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

40 yıl hatırı olan kahveli tatlılar

Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün 40 yıl hatırı olan Türk kahvesiyle denediğim alternatif çay saati tariflerine yer veriyorum.
Kahvenin kökenini araştırdığımda öğrendim ki, bizim stil Türk kahvesi önce Habeşistan'a, zamanla da oradan Yemen'e geçmiş ve sonra tüm Ortadoğu'ya yayılmış.
Kahvenin Osmanlı İmparatorluğu'na gelişi konusunda da iki hikayeye rastladım. Birincisine göre, Türk kahvesi 1554 yılında Suriyeli iki girişimci tarafından İstanbul'a getirilmiş. Diğer hikayeye göre ise 1517 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın Yemen valisi olan Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirmiş. Yemen valisi Özdemir Paşa, böylelikle Yemen'den getirdiği kahveyi saraya taşımış. Haremde cariyelere bile kahve pişirme dersleri verilmeye başlanmış. Bu iki hikayeden de kahvenin ve kahve kültürünün hızla Türkler arasında yayıldığını görüyoruz.

PİŞİRME YÖNTEMİ NEDİR?
Türk kahvesi; çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle servis ediliyormuş. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını almış. Türk kahvesi dünyanın en ince çekilen kahvesidir. İkinci pişirme tarzı ise demleme yöntemidir. Türk kahvesi demleme işleminde herhangi bir filtre kullanılmadığı gibi demleme esnasında bir sefer değil, en az iki, hatta bazen üç sefer kaynama raddesine getirilerek, başka bir deyişle iki taşım kaynatılarak pişirilir. Bu iki faktör Türk kahvesini, kahveler arasında eşşiz kılar.

TÜRK KAHVESİ KÜLTÜRÜ
Türk kahvesi; artık kültürümüzün, günlük yaşantımızı bir parçası. Bazen komşuya ikram edilir, bazen yemek sonrasında evin genç kızları babalarına pişirir, bazen de kız istemeye gelindiğinde içine tuz atılıp damat adayına ikram edilir. Kimi zaman da ters kapatılıp fallar bakılır. Biz Türklerin kahve tutkusu yadsınamaz...
Bakalım bugün sizler için hazırladığım, içimine çok alışkın olduğumuz lakin tatlılarda deneyimlemediğimiz Türk kahveli çay saati lezzetleri hoşunuza gidecek mi?

TÜRK KAHVELİ İRMİK HELVASI

Malzemeler:
2 su bardağı irmik
2 su bardağı süt
1.5 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı Türk kahvesi

Yapılışı: Helvayı kavuracağımız tavanın içerisine sıvıyağ ve tereyağını ilave ediyoruz. Ardından irmiği ekliyoruz. Devamlı karıştırarak kavuruyoruz. Bu şekilde yaklaşık olarak 10 dakika kadar kavuruyoruz. Ardından toz şeker ve Türk kahvesini ilave ediyoruz. Tekrar birkaç dakika kadar karıştırarak kavuruyoruz. Daha sonra sütü yavaş yavaş ekleyerek, helvayı karıştırıyoruz. Helva kıvamında yoğunlaştığını görünce altını kapatıyoruz.

TÜRK KAHVELİ KEK

Malzemeler:
2 su bardağı un
1 çay kaşığı karbonat
1.5 su bardağı şeker
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı Türk kahvesi
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı su
2 tane yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı vanilya

Yapılışı: Fırınmızı 180 dereceye ayarlıyoruz. Kalıbı yağlayıp unluyoruz. Unu, karbonatı şekeri ve tuzu karıştırıp bekletiyoruz. Küçük bir tavada sıvı yağı, tereyağını, kakaoyu, Türk kahvesini, tarçını ve bir bardak suyu karıştırarak ısıtıyoruz ancak kaynatmıyoruz. Bu karışım ile unu hafifçe karıştırıyoruz. Yumurtaları, yoğurdu ve vanilyayı ilave edip iyice çırpıyoruz ve kek kalıbına alıyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
İsterseniz kakao, nişasta, süt ve şeker ile hazırlayacağınız bir çikolata sosuyla servis edebilirsiniz. Ya da Türk kahvesi pişirerek içine krema ilave edip keke sos olarak dökebilirsiniz.

TÜRK KAHVELİ KURABİYE

Malzemeler
125 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri
2.5 su bardağı un
1 yemek kaşığı nişasta
2 tatlı kaşığı Türk kahvesi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzeri için:
Kakao

Yapılışı: Pudra şekeri ve tereyağını derin bir kapta çırpıyoruz. Sonrasında bu karışıma sıvı yağı, nişastayı ve kahveyi de katıyoruz. Tekrar karıştırıyoruz, ardından karışımı iyice yoğuruyoruz.
Son olarak kabartma tozu, vanilya ve unu azar azar karışıma ekliyoruz. Kıvamında yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Minik toplar elde edip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz. Kakao eleyerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA