Kalabalık sofralara türlü yakışır
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Ramazan Bayramı'nın üçüncü gününde misafirlerini ağırlayacak olanlar için tarifler vereceğim. Mevsim sebzeleriyle güveçte nefis bir etli türlü hazırladım. Yanında da, tatlıların şahı ekmek kadayıfını vişneli yaptım.
TÜRLÜ YAZIN YAPILIR
Bayram sofralarını çok seviyorum. Herkesin bir arada olması ve sofranın bereketi; bayram yemekleri hazırlama hevesimi ikiye katlıyor. Güveçte etli türlü yaparken en dikkat ettiğim şey, kullanacağım sebzelerin mevsiminde olmasıdır. Domatesin en etli ve en kırmızı, biberlerin ise kütür kütür olduğu, patlıcan ile kabağın tezgahlarda en taze haliyle bulunabildiği mevsim geldiğinde, benim için türlü sezonu açılmış oluyor. Türlü, kalabalık sofraları sever; o yüzden ben de bayram misafirlerim için türlü hazırladım.
KADAYIFLARIN ŞAHI
Ekmek kadayıfı, evimizde sıkça yapabildiğimiz bir tatlı değil. Nedense yapılışı çok zor gibi geliyor. Aslında evde de lezzeti ekmek kadayıfları yapılabilir. Ekmek kadayıfı yapmanın, diğer tatlılardan bir farkı vardır. Ekmek kadayıfının şerbeti karamelize edilerek hazırlanır. Yani ekmek kadayıfı yerken aldığımız karamel tadı, tamamen şerbetten kaynaklanır. Ben bu bayram, misafirlerim için bu tatlıyı vişneyle hazırladım. Hem görüntüsü, hem de lezzetiyle bayram tatlıları arasında fark yaratan bu tarifimi denemenizi öneririm. Mutlu sofralarda buluşmak dileğiyle.
GÜVEÇTE ETLİ TÜRLÜ
Yapılışı: Etleri tencereye alıp suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz. Yağ ve salça ilave edip biraz kavuruyoruz. Bir su bardağı su ekleyerek etleri pişmeye bırakıyoruz. Sebzelerin tümünü kuşbaşı şeklinde doğruyoruz. Güvecin içine ilk olarak fasulyeyi, üzerine patatesi, sırasıyla kabak, patlıcan ve biberi diziyoruz. Bu sebzelerin üzerlerine doğradığımız domatesleri ekliyoruz. Arpacık soğan ve sarımsakları da koyduktan sonra, üzerine etleri yerleştirip tuz ve baharatları ilave ediyoruz. Sonra kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz.
VİŞNELİ EKMEK KADAYIFI
Üzeri için:
Yapılışı: İlk olarak tencereye 1 kg. vişne ve 7.5 su bardağı şekeri koyuyoruz. 2 litre suyla birlikte pişirip şerbet hazırlıyoruz. Enine ikiye kestiğimiz hazır ekmek kadayıfını içme suyuyla iyice ıslatıp biraz bekleterek kabarmasını sağlıyoruz. Ardından tepsiye alıp ocağın üzerine koyuyoruz. Üzerine sıcak vişneli şerbeti yavaş yavaş gezdirerek yediriyoruz. Pişme süresi boyunca tepsinin kenarında biriken şerbetten kepçeyle alıp üzerine bırakıyoruz. Pişince dilimleyerek kaymakla servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Ekmek kadayıfının piştiğini anlamak için ara ara kürdan batırıp kontrol ediyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.