Evde pasta kursu
Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün yeğenim Venüs ile mutfağa girdik ve ne yapsak, ne yapsak diye düşünürken kırmızı kadife kek yapmaya karar verdik. Kırmızı kadife kek, esasen tam yağlı sütten elde edilen ve asidik bir tat taşıyan buttermilkten elde ediliyor. Ancak biz hem Türkiye'de buttermilk bulamıyoruz, hem de uygun fiyata evde kendimiz yapabiliriz diye düşündüm ve pratik buttermilk tarifi de hazırladım.
KIRMIZI KADİFE KEK NEDİR?
Modern reçetelere baktığımızda ise pancar köklerinin, dut gibi besinlerin kullanılması ile elde edilen kırmızı renkte organik gıda boyaları kullanılmaktadır.
Bundan tam 88 sene önce Amerika'daki ekonomik kriz sebebiyle eldeki malzemeler ile hazırlanan bu kırmızı pasta, şimdilerde dünyada en çok tercih edilen pastalardan biri olmuştur. Yeğenim Venüs ile gerçekleştirdiğimiz ilk workshopta önce kırmızı kadife kekin tarihinden bahsettik. Ardından türlü mutfak kazaları ile kekimizi pişirdik. En son olarak da kuzenim Beliz için hazırladığımız doğum günü pastasını karadut, çilek ve taze çiçekler ile süsledik. Sizler de pastalarınızı taze çiçeklerle süslemeyi deneyebilirsiniz. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
KIRMIZI KADİFE KEK
Kreması için:
Yapılışı: Un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu eliyoruz ve kenara alıyoruz. Ilıtıp oda sıcaklığına getirdiğimiz süt ile sirkeyi karıştırıp 10 dakika kenarda bekletiyoruz. Kek hamurunu hazırlamaya başlarken öncelikle oda sıcaklığına gelmiş tereyağını, şekerle birlikte çırpıyoruz. Yumurtaları teker teker ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Oda ısısında bekleyen ve hatta koyulaşan sütü, kırmızı gıda boyası ile karıştırıyoruz. Kakaolu un karışımını ve sütü azar azar ekleyerek ve çırparak tüm malzemeyi birbirine yediriyoruz. 22 cm'lik kelepçeli ve yağlanmış kek kalıbına harcımızı döküyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişiriyoruz. Krema için, labne ve krem şantiyi karıştırıyoruz ve en son kremayı ekliyoruz. Hepsini çırpıyoruz ve mutlaka buzdolabında soğutuyoruz, daha kıvamlı olması için soğutmak gerekiyor. Keki ortadan ikiye kesiyoruz, mümkünse aralardan parçalar kesip elimiz ile ufalıyoruz ve krema ile karıştırıyoruz. Keklerin arasına, etrafına ve üzerine kremayı sürüyoruz. Kalan ufaladığımız kek parçalarını ise üzerine dökerek servis ediyoruz.
Püf noktaları:
Elma sirkesi ile karıştıracağımız sütün mutlaka önceden ısıtılmış ve oda sıcaklığında ılımış olması gerekiyor. Kabartma tozunu taze sıkılmış limon suyu ile köpürterek kekin daha fazla kabarmasını sağlayabilirsiniz. Yumurta ve tereyağının yanı sıra tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmalarına dikkat ediyoruz. Bu keki yaparken kakao ile ilgili en dikkatli olduğum konu koyu kakao olmamasıdır, aksi takdirde kekin rengi bordodan kahverengiye doğru yaklaşıyor; aşk temalı bir kekin farklı renkte olması düşünülemez değil mi? Krema yapımında orijinal reçetesinde mascarpone peyniri kullanılmış, ancak biz bütçemize uyması açısından labne ile değiştirdik. Toz krem şanti yerine pudra şekeri kullanabiliriz. Kremayı daha kıvamlı ve sert istiyorsak, bir tatlı kaşığı toz krema sertleştirici kullanabiliriz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.