Mutfakta Hint rüzgarı essin
VEJETARYEN HİNT MUTFAĞI
Hint mutfağında daha çok tavuk yemeklerine veya vejetaryen yemeklere rastlanır. Hindu inanışında ineğin kutsal sayılışı, Hint mutfağında dana eti tüketimini bir hayli etkilemiştir. Bundan dolayı Hintliler yemeklerde, dana eti kullanmak yerine tavuk eti veya deniz ürünleri kullanmayı tercih ederler. Kullanılan etin üzerine dökülerek veya ayrı bir kapta servis edilen köri sos, et yemeklerinin tamamlayıcısı olmaktadır. Birgün başka bir yazımda sizlere, a'dan z'ye köri dosyası açacağım. İlginizi çekeceğini düşünüyorum. Hindistan'da tek başına köri istediğinizde pek çok kişi bir şey anlamayacaktır. Çünkü köri bilinenin aksine, baharat olmaktan çok çeşitli baharatların bir arada kullanıldığı bir sos çeşididir.
VAZGEÇİLMEZ KÖRİ SOS
Gerçek Hint köri sosunun uluslararası gastronomi sahnesine çıkması, İngilizler sayesinde uzun zaman önce gerçekleşmiştir. Kuzey Hindistan'dan adapte edilmiş, İngilizlerin kendine tarz köri sosu bile bulunmaktadır. Köri baharatları, aroma zenginliği, farklı tat dokuları seven damak zevki Hint mutfağına alışmış kişiler için dayanılmazlık, henüz bu mutfaktan, bu lezzetlerden nasibini almamış damaklar için ise bir gizem teşkil etmektedir. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
SAMOSA
YAPILIŞI: Karnabaharı ve bezelyeyi kaynar suda beş dakika bekletiyoruz. Diğer bütün malzemeleri minik minik doğruyoruz. Hepsini bir kasede karıştırıyoruz. Karnabahar ve bezelyeleri de ekliyoruz. Yufkaları şeritler halinde keserek muska şeklinde sarıp kızartıyoruz.
HİNT TATLISI
ŞERBET İÇİN:
KIZARTMAK İÇİN:
YAPILIŞI: Şerbeti hazırlamak için; tencereye üç su bardağı şekeri ve suyu alıp kaynamaya bırakalım. 10 dakika kadar kaynattıktan sonra kapatacağımız zaman içerisine yarım limon sıkıp karıştıralım ve ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Hamuru için; kabın içerisine unu, süt tozunu ve kabartma tozunu eleyerek koyalım. Başka bir kabın içerisinde ise bir tane yumurta, sıvı yağ, toz şeker ve suyu karıştıralım. Daha sonra da unlu karışımın içerisine ekleyerek birbirlerine yedirelim. Yumuşak, ele yapışan bir kıvamda hamur hazırlayacağız. Ardından üzerini kapatalım ve 30 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizi yağlayıp küçük yuvarlaklar yapalım. Derince bir tencereye sıvı yağ alıp iyice ısıtıp altını kısığa getirelim. Yuvarlak hamurlarımızı yağın içerisine atıp çevirerek kızartalım ve ardından direkt soğuk şerbetin içerisine atarak şerbetini çekmesini bekleyelim.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.