Mercimekli, maş fasulyeli tarifler
Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda çok faydalı, şirin mi şirin bir ve pek çok kişi tarafından bilinmese de, son derece faydalı bir bitki türünden bahsediyorum: Maş fasulyesi. Çin börülcesi ismi ile de anılan bu tür, günümüzde yeni yeni tanınmaya başlıyor. İçerdiği bol miktarda B vitamini, protein ve lif; maş fasulyesini hem şeker hastalarının, hem de sağlıklı beslenmek isteyenlerin mutfaklarında baştacı yiyeceği olma konumuna getirmiştir.
YURT DIŞINDA DURUM NE?
Çoğunlukla Güneydoğu Anadolu mutfağında rastladığımız maş fasulyesini bilmeyenler bilenlere anlatsınlar. Ufak ve yeşil görünümlü bir fasulyedir. Yurt dışında ünlüdür. Geçmiş yüzyıllarda Çinliler tarafından birçok hastalığın tedavisinde, Ayurveda niteliği taşıdığı için kullanılmıştır. Mesela yurt dışında gittiğiniz restoranlarda mönüde 'mung beans' yazan bir yemek içeriği görürseniz, bilin ki o maş fasulyesinden yapılan bir yemektir. Vegan beslenmede çok tercih edilen maş fasulyesinin ismine, vejeteryan mönülerde sıkça rastlamak mümkün. Bugünlük benden bu kadar, deneyimlerinizi ve yorumlarınızı idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden bana göndermeyi unutmayın. Mutlu sofralar, hepinize selamlar...
FAYDALARI NELER?
MAŞ FASULYELİ KIŞ ÇORBASI
TERBİYESİ İÇİN:
YAPILIŞI: Kuru soğanı küçük parçalar halinde doğruyoruz. Havuçları ve renkli biberleri küp küp doğruyoruz. Pırasa ve kereviz sapını ince ince dilimliyoruz. Kabağı küp küp doğruyoruz. Ayçiçek yağını kızdırıyoruz. Soğan küplerini hafif bir renk alana kadar soteliyoruz. Aralarda karıştırarak sırasıyla; doğranmış havuç, kereviz sapı, kabak, pırasa, renkli dolmalık biberleri ekliyoruz Tavuk suyunu ve maş fasulyelerini ilave ediyoruz. Tuz ve karabiberi ekliyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz. Terbiyesi için; yumurta sarısı, yoğurt, un ve suyu ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Kaynamakta olan çorbadan aldığınız sıcak tavuk suyunu terbiye karışımına azar azar ekleyip yumurtanın kesilmemesi için hızlıca karıştırıyoruz. Kısık ateşte 10 dakika daha pişirip servis ediyoruz.
MAŞ FASULYESİ PÜRESİ YATAĞINDA KÖFTE
KÖFTE İÇİN:
SOS İÇİN:
YAPILIŞI: Köfte malzemesini biraraya getirip yoğuruyoruz. Avcumuzun içinde şekiller verip zeytinyağında kızartıyoruz. Maş fasulyesi beğendi için bütün malzemeyi kıvamını bulana kadar el blenderı ile çekiyoruz. Domates sos için bütün malzemeyi bir araya getirip bir taşım kaynatıyoruz. Servis ederken tabağa domates sos, maş fasulyeli beğendi üzerine köfteler, yoğurt ve biberli yağ gezdirerek servis ediyoruz.
MAŞ FASULYELİ ŞİFA SALATASI
SOS İÇİN:
YAPILIŞI: Malzemeleri minik minik doğrayıp biraraya getiriyoruz. Sos malzemesini iyice çırpıyoruz. Sosla birlikte hepsini karıştırıp servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Bu salatanın içine dondurulmuş vişne taneleri çok yakışıyor, o zaman sosunu da vişne suyu ile yapıyorum, deneyebilirsiniz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.