İDİL ÇİMRİN

Karnabaharın her hali

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda; seveni de, sevmeyeni de bol olan karnabahara yer verdim. Çorbasından salatasına, kıymalı yemeğinden lalangasına kadar birçok yemek alternatifi sunan, her derde deva bu şirin sebze ile bakın neler yaptım...
KISIR DA YAPABİLİRSİNİZ
Karnabahar, kısır olmak için harika bir dokuya, lezzete ve kıvama sahip ve sadece yemeğini pişirerek sunmaya uğraşmak aslında çok makul bir fikir değil. Zira su ile pişmiş karnabaharın yaydığı kokuyu sevmeyen birçok kişi vardır. Size bugün verdiğim karnabahar çorbası tarifini de mutfak defterinize not etmenizi tavsiye ederim, çünkü brokoliden pırasaya birçok sebze ile yapmak mümkün. Kızarmış karnabaharlar ise, hem fırınlanabilir, hem de bu hali ile bile son derece uygun bir aperatif ya da yanında yoğurtlu bir dip sos ile kokteyllerde servis edilebilecek lezzetli bir ara sıcak olabilir. Şimdiden afiyet olsun...
KARNABAHAR KISIRI
YAPILIŞI: Karnabaharın çiçek kısımlarını yıkayıp süzüyoruz. Ardından ince bulgur boyutunda robotta çekiyoruz. Tenceremize yağla birlikte karnabaharımızı koyup hafif yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz. Sonrasında salçayı, ince doğradığımız soğanı ve baharatları ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Pişince altını kapatıyoruz, ilk sıcağı çıkınca tuzunu, yeşillikleri ve ekşisini ilave edip servis ediyoruz.
MALZEMELER
1 orta boy karnabahar
2 baş kuru soğan (taze soğan da kullanabilirsiniz)
1 yemek kaşığı salça
Sıvı yağ
Kimyon
Pul biber
Karabiber
Maydanoz
Taze nane (kuru nane de kullanabilirsiniz)
Limon ya da nar ekşisi
Marul
KIZARMIŞ KARNABAHAR
MALZEMELER
1 adet küçük boy karnabahar
2 adet yumurta
1 su bardağından 2 yemek kaşığı fazla un
1 su bardağı süt
Tuz
KIZARTMAK IÇIN:
Sıvı yağ
ÜZERI IÇIN:
Sarımsaklı ya da sade yoğurt
YAPILIŞI: Sert olan kısımları kesilmiş ve çiçekleri ayıklanmış olan karnabaharları bir tencereye koyarak üzerini geçecek kadar su ve tuz ekleyip diri kalacak şekilde haşlıyoruz. Başka bir kapta yumurta, un, süt ve tuzu çırpıyoruz. Haşlanmış olan karnabaharları hazırladığımız karışıma teker teker bulayarak kızgın yağda kızartıyoruz.
KARNABAHAR ÇORBASI
MALZEMELER
1 küçük karnabaharın yarısı
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
Zeytinyağı ve sıvı yağı karışık
Tuz
Karabiber
Kimyon
Pul biber
ÜZERI İÇIN:
Kızdırılmış tereyağı
YAPILIŞI: Soğanı, sarımsağı ve havucu temizleyip doğruyoruz. Yağlarla birlikte tencereye alıp kavuruyoruz. Diğer sebzeleri de temizleyip iri bir şekilde doğrayıp tencereye alıyoruz. Hep birlikte biraz daha soteliyoruz. Salçasını ve baharatlarını da katıp üzerini geçinceye kadar su koyuyoruz. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Eziciyle çorbamızı pürüzsüz bir hale getiriyoruz. Bu aşamada çorba koyulaşmış ise biraz daha su ilave edip kaynatıyoruz. Üzerine tereyağını döküp servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.