İDİL ÇİMRİN

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu

Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, turşuların anası lahana turşusu konusunu açıyorum. Hem beyaz, hem kırmızı lahana turşusu, hem de Arnavutların çok sevdiği meşhur lahana turşulu börek tarifini veriyorum. Lahana mevsimi geldiği zaman yakınlarım hemen 'Hadi İdilika, bu sene turşu yok mu?' diye soruyor. Çoğu zaman üşeniyor, daha doğrusu zaman bulamıyor olsam da, bazen de alıyorum kavanozları dezenfekte ediyorum ve başlıyorum turşuyu kurmaya. Bazen lahana ve diğer sebzeleri rondodan geçirerek kurduğum kaşık turşusunu yapıyorum, bazen de lahana turşusu kuruyorum. Bugünlük İdilika'nın Mutfağı'ndan bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile... Hepinize afiyet olsun.
KIRMIZI LAHANA TURŞUSU
YAPILIŞI: Lahana turşusu yapmak için lahanamızı ince ince doğruyoruz. Derin bir kaba alıp tuz ile iyice harmanlıyoruz. 10 dakika bekletiyoruz. Beklettiğimiz lahanalarımızı kavanozlara bastırarak yerleştiriyoruz. Bir kapta su, üzüm sirkesi ve limon tuzunu karıştırıyoruz. Lahanalarımızın üzerine hazırlamış olduğumuz sirkeli karışımı döküyoruz. Kapağını sıkıca kapatıp üç-dört gün buzdolabında bekletiyoruz.
MALZEMELER

1 orta boy kırmızı lahana
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı su
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 tatlı kaşığı limon tuzu
BEYAZ LAHANA TURŞUSU
YAPILIŞI: Lahanayı yıkayıp doğruyoruz. Bir leğene suyu, sirkeyi, tuzu, limon tuzunu koyup tuzla limon tuzu eriyene kadar karıştırıyoruz. Kokusu ve tadı daha iyi çıksın diye sarımsağı dövüyoruz. Lahanayı bidona dolduruyoruz. Sarımsağı koyuyoruz. Daha sonra da suyu üstüne ekliyoruz. Turşu, üç-dört güne kadar hazır oluyor.
MALZEMELER
1 tane orta boy lahana
Yarım litre üzüm sirkesi
1 litre su
1 su bardağı tuz
Yarım su bardağı limon tuzu
4 diş sarımsak
LAHANA TURŞULU BÖREK
MALZEMELER
4 adet yufka
Sıvı yağ
İÇ HARCİ İÇİN:
Yarım kg. lahana turşusu
1 tatlı kaşığı pul biber
Sıvı yağ
ARA KATLARI İÇİN:
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı süt
ÜZERI IÇİN:
1 adet yumurta
Çörek otu
Susam
YAPILIŞI: İç harç için; bir miktar sıvı yağ ile turşu yaklaşık 15 dakika soteliyoruz. Pul biber ekleyip altını kapatıyoruz ve soğuması için bir kenarda bekletiyoruz. Fırın tepsisini yağlıyoruz. Daha sonra bir yufka tepziye seriyoruz ve üzerine ara kat harcı sürüyoruz. İkinci yufkayı üzerine seriyoruz ve yine ara kat harcı sürüyoruz. Daha sonra sotelenen ve soğuyan turşuyu üstüne eşit miktarda dağıtıyoruz. Üçüncü ve dördüncü yufkada aynı şekilde üzerine koyuyoruz. En son olarak böreğin üzerine bir adet yumurtanın sarısını sürüyoruz.180 derece fırında 25 dakika pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.