İDİL ÇİMRİN

Yemeklere pembe gözlüklerle bakan sebze Pancar

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, pancarlı nefis lezzetler var. Olağanüstü rengi ile, belatain grubu madde içeren pancar, kanın temizlenmesine ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olduğundan detoks etkisi ile bilinen, mevsimin öne çıkan mucizevi sebzelerindendir. Pancarı aldım manavdan, çocuklar için daha cazip hale gelecek tarifler bulmak istedim. Çünkü haşlanmış hali çok leziz değil. Kimi sirke ve tuz ile kolay turşusunu kurup tadına bayılır, kimisi de rendelenmiş olarak salatalara ekler ya da sarımsaklı süzme yoğurtla karıştırıp enfes bir mezeye çevirir. Pancarlı toplar, çocuklar için oldukça sevimli oluyor. Pancarlı patates kroket de enfes bir davet atıştırmalığı. İsterseniz de fırınlayıp pembe püre elde edebilirsiniz. Pembe köfteler, aslında fellah köftesinden esinlenilerek hazırlandı. İster haşlayarak, ister fırınlayarak servis edebilirsiniz. Bugünlük benden bu kadar. Şimdiden afiyet olsun. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...
PANCARLI KREP
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi karıştırıyoruz. Krep harcından, yağlanmış krep tavasına birer kepçe dökerek arkalı önlü önlü pişirip servis ediyoruz.
MALZEMELER
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı haşlanıp ezilmiş pancar püresi
Ayçiçek yağı
Tuz
Şeker
PÜF NOKTASI
Teflon tavaya döktüğümüz krebin üstü gözenek gözenek olduğu zaman diğer tarafını çevirme vakti gelmiş demektir.
PANCARLI PATATES PÜRESİ
MALZEMELER
2 adet haşlanmış patates
1 adet haşlanmış pancar
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
YAPILIŞI: Pancarı ve patatesi rendeleyip kaşar peyniri ve baharatlarla birlikte karıştırıyoruz. Et ya da tavuk yanında servis ediyoruz.
PANCAR KÖFTESI
MALZEMELER
bir hamur elde etmek için bir miktar daha un ekleyebilirsiniz. Yağlanmış hamur bezelerini, baklava yufkası inceliğinde açmaya özen gösterin. Boşnak böreğini kavrulmuş kıyma, haşlanmış patates ve peynirli gibi iç harçlarla hazırlayabilirsiniz.
1.5 su bardağı köftelik bulgur
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kimyon
1 adet haşlanıp rendelenmiş pancar
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı sıcak su
YAPILIŞI: Yoğurup biraz beklettiğimiz bulgur ve pancarı diğer malzemelerle karıştırıyoruz. Minik toplar yapıp baş parmağımızla üzerine bastırarak düğme şekli veriyoruz ve kaynar suda haşlıyoruz. İsterseniz fırınlayabilirsiniz.
PANCARIN FAYDALARI
Egzersiz öncesi içilen pancar suyu, dayanıklılığı artırır.
Bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini içerir.
Bağırsak çalıştırıcı ve hazım kolaylaştırıcı, yoğun lifli bir yapısı vardır.
Sinir ve kas fonksiyonlarını güçlendirici potasyum deposudur.
Zedelenmeden yıkanması gerekir. Çok faydalı olan betalainler, ısıya fazla dayanıklı olmadıklarından fazla haşlamamak gerekir.
Besin değerini kaybetmemesi için en sağlıklısı çiğ olarak tüketilmesidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.