Acıbademi kim sevmez?
7'den 70'e herkesin çok sevdiği acıbadem kurabiyesi dosyasını açıyorum bugün. Acıbadem kurabiyesi; 19'uncu yüzyıl Osmanlı mutfağında evlerde yapılan bir kurabiye olmasıyla birlikte, kurabiye fırını denilen çarşı fırınlarında da yapılan bir tatlı. Ana malzemesi badem olan bu özel tatlı, şimdi olduğu gibi o dönem de çok seviliyormuş.
ÜÇ ÖZEL TARİF
Malzemelerinden biri olan acıbademin kendine has kokusu ve lezzeti, bu kurabiyenin ayırt edici özelliği olduğundan kurabiyeye bu ad verilmiş. Acıbadem lezzetini daha belirgin hale getirmek için kurabiyenin içine saf acıbadem yağından yalnızca birkaç damla konulabilir. Günümüzün ev mutfağında meraklılarının dışında acıbadem kurabiyesini yapanı bulmak çok zor. Daha çok pastanelerde ve kurabiye fırınlarında yapılmaya devam ediliyor. Size bugün evde yapabiliceğiniz üç farklı tarif vereceğim... Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile... Bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
ACIBADEM KURABİYESİ
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Bademlerin kabuklarını soyup rondoda çekiyoruz. Yumurtanın beyazını pudra şekeriyle birlikte çırpıyoruz. Daha sonra çektiğimiz bademleri, nişastayı ve limon suyunu ekliyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine karışımdan küçük küçük parçalar koyuyoruz. Üzerlerine badem koyup 10-15 dakika tepside bekletiyoruz. 150 derecede ısınmış fırında pişiriyoruz.
ÇİKOLATALI ACIBADEM KURABİYESİ
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Yumurta aklarını katı hale gelene kadar çırpıyoruz. Kalan malzemeyi ekliyoruz. Tatlı kaşığı yardımıyla malzemeyi kalıplara paylaştırıyoruz. 130 derecedeki fırında 40-45 dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra soğumasına fırsat vermeden kalıptan çıkarıyoruz.
KOLAY ACIBADEM KEKİ
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri iyice karıştırıp pandispanyamızın tek katına hazırladığımız karışımı sürüyoruz. 180 derece fırının en üst rafının bir alt katında 15 dakika pişiriyoruz. Kek zaten pişmiş olduğu için fırının alt katına bir tepsi koyup kekin yanmasını önlüyoruz. Üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.