İDİL ÇİMRİN

Acıbademi kim sevmez?

7'den 70'e herkesin çok sevdiği acıbadem kurabiyesi dosyasını açıyorum bugün. Acıbadem kurabiyesi; 19'uncu yüzyıl Osmanlı mutfağında evlerde yapılan bir kurabiye olmasıyla birlikte, kurabiye fırını denilen çarşı fırınlarında da yapılan bir tatlı. Ana malzemesi badem olan bu özel tatlı, şimdi olduğu gibi o dönem de çok seviliyormuş.
ÜÇ ÖZEL TARİF
Malzemelerinden biri olan acıbademin kendine has kokusu ve lezzeti, bu kurabiyenin ayırt edici özelliği olduğundan kurabiyeye bu ad verilmiş. Acıbadem lezzetini daha belirgin hale getirmek için kurabiyenin içine saf acıbadem yağından yalnızca birkaç damla konulabilir. Günümüzün ev mutfağında meraklılarının dışında acıbadem kurabiyesini yapanı bulmak çok zor. Daha çok pastanelerde ve kurabiye fırınlarında yapılmaya devam ediliyor. Size bugün evde yapabiliceğiniz üç farklı tarif vereceğim... Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile... Bana idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
ACIBADEM KURABİYESİ
MALZEMELER
1 su bardağı badem
1 su bardağı+ 1 yemek kaşığı pudra şekeri
2 adet yumurtanın beyazı
1 tatlı kaşığı nişasta
3 damla limon suyu
YAPILIŞI:
Bademlerin kabuklarını soyup rondoda çekiyoruz. Yumurtanın beyazını pudra şekeriyle birlikte çırpıyoruz. Daha sonra çektiğimiz bademleri, nişastayı ve limon suyunu ekliyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine karışımdan küçük küçük parçalar koyuyoruz. Üzerlerine badem koyup 10-15 dakika tepside bekletiyoruz. 150 derecede ısınmış fırında pişiriyoruz.

ÇİKOLATALI ACIBADEM KURABİYESİ
MALZEMELER
3 yumurtanın akı
250 gr. pudra şekeri
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tutam tuz
150 gr. rendelenmiş çikolata
100 gr. çekilmiş fındık
100 gr. çekilmiş badem
YAPILIŞI:
Yumurta aklarını katı hale gelene kadar çırpıyoruz. Kalan malzemeyi ekliyoruz. Tatlı kaşığı yardımıyla malzemeyi kalıplara paylaştırıyoruz. 130 derecedeki fırında 40-45 dakika pişiriyoruz. Piştikten sonra soğumasına fırsat vermeden kalıptan çıkarıyoruz.
KOLAY ACIBADEM KEKİ
MALZEMELER
1 adet hazır pandispanyanın tek katı
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı çekilmiş fındık veya ceviz
1 çay bardağı Hindistan cevizi
1 adet yumurta
YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri iyice karıştırıp pandispanyamızın tek katına hazırladığımız karışımı sürüyoruz. 180 derece fırının en üst rafının bir alt katında 15 dakika pişiriyoruz. Kek zaten pişmiş olduğu için fırının alt katına bir tepsi koyup kekin yanmasını önlüyoruz. Üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.