İftarda Isparta’dayız
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Isparta sofrasına konuk oluyoruz. Isparta mutfağı; ülkemizdeki belli başlı yörelerin mutfakları kadar bilinmese de, her zaman geçiş yollarının üstünde bir şehir olması ve birçok farklı medeniyetin izlerini taşıması nedeniyle oldukça zengin bir mutfak kültürünü içinde barındırmaktadır.
Et, sebze ve tahıl kökenli yemek çeşitlerinin yanı sıra ekmek, börek ve tatlı çeşitleri de yöreye has bir şekilde yapılmaktadır.
SAZAN DOLMASI
MALZEMELER
SÜSLEMEK İÇİN:
YAPILIŞI: Balığın derisini soyun, sırtındaki yüzgeç ve kanatları temizleyin. Salça, yağ ve baharatlardan oluşturulan sosu balığın içine ve dışına tamamen sürün. Balığı 15 dakika beklemeye bırakın. Yağ, tencerede iyice kızartın, varsa balıktan çıkan havyarı, yumurta sarısı rengini alıncaya kadar kızartın. Baharatlar, bulgur veya pirinci, çam fıstığı ve kuş üzümü ile kavurup su ilave edin. Bu karışımı balığın içine iyice doldurup dikin. Fırında iki saat pişirin. Maydanoz, limon ve domatesle süsleyerek servis yapın.
KİREMİTTE KEREVİT
YAPILIŞI: Kerevitleri yaklaşık bir saat kadar sıcak suda bekletin. Yeterince yumuşadıktan sonra kabuklarından ayırarak güveç kabına alın. Daha sonra üzerine soğanları halka şeklinde doğrayın. Maydanozları ince ince kıydıktan sonra ilave edin. Dereotlarını da aynı şekilde doğrayıp ekleyin. Sonrasında karabiber, tuz ve sarımsakları da koyduktan sonra 3 yemek kaşığı tereyağı ilave edip ayrı bir kapta yarım çay bardağı su ile birlikte salçalı sos haline getirin. Güveç kabına dökün. Önceden ısıttığınız 180 derece fırına vererek 20 dakika kadar pişirin.
ULUBORLU BÖREĞİ
MALZEMELER
İÇ MALZEME:
YAPILIŞI: Uluborlu börek yapmak için önce derin bir karıştırma kabında un ve tuzu karıştırıp üzerine su ilave edin. Yoğurup kulak memesi kıvamından biraz sert bir hamur elde ettikten sonra hamuru en az 45 dakika mayalanması ve dinlenmesi için üzerini nemli bir bez ile örterek beklemeye alın. Bu arada böreğin iç malzemesini hazırlamaya başlayın. Önce eti soğanla beraber robottan geçirin eğer robot yoksa satır ya da bıçak ile çok ince kıyın. Tuz, karabiber ve su ilave edip yoğurarak bir harç elde edin. 45 dakika sonra dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yemek tabağı büyüklüğünde ve yarım santim kalınlığında yufkalar açın. Her bir yufkanın yarısına hazırladığınız etli harçtan yayın ve öbür yarısı ile üzerini kapatın. Sacda veya yağsız teflon tavada kızarttığımız böreklerin üstüne sıcakken tereyağı sürüp dizin ve servis edin.
YALVAÇ GÜLLACI
MALZEMELER
ŞERBETİ İÇİN:
YAPILIŞI:
ŞERBETİN HAZIRLANIŞI
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.