30 dakikada revani
İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan revaninin yapımını anlatıyorum. Bu tatlının hayatımıza girmesi yeni değil. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine, saray aşçıları bir tatlı icat etmiş ve Erivan zaferi sebebiyle tatlıya revani adını vermişler. Revaniye bazı yerlerde sünger tatlısı ya da yoğurt tatlısı da deniliyor. Tatlının içinde yoğurt var. Hatta Zeytinburnu'nda Rumelili bir amcanın yaptığı irmiksiz sünger gibi bir revani var ki, unutulmaz. Köy yumurtası kullandığı için rengi sapsarı ve yapısı pandispanya kıvamında... Revani yapımının kolay olması, onun gönlümüzdeki yerini daha da güçlendiriyor. Hemen hemen her evde bulunan malzemelerle yapılan revani; davet menülerinde de, çay saati menülerinde de sıkça yer alıyor. İyi bir revani tatlısının çok ince olmaması gerekir. İstenilen kalınlıkta bir revani elde etmek için kullanacağımız kabın boyutları önemli. Büyük bir tepsi kullanırsanız, tatlınız ince olacaktır.
MALZEMELER
KEK İÇİN:
ŞERBETİ İÇİN:
YAPILIŞI: Kek malzemesini çırpıp, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirelim. Şerbeti kaynatıp soğutalım. Revani keki pişip ılındıktan sonra kare kare dilimleyip şerbetini dökelim.
KAKAOLU REVANİ
MALZEMELER
ŞERBETİ için:
YAPILIŞI:
Öncelikle şerbetimizi pişirip soğumaya bırakalım. Çırpma kabımıza yumurta ve toz şekeri alıp çırpalım, ardından diğer kek malzemelerini ilave edip çırpalım. Yağlanmış tepsiye kek hamurumuzu dökelim, 180 derecede 25-30 dakika pişirelim, üzerine şerbeti dökelim.
İRMİKSİZ REVANİ
MALZEMELER
ÜZERİ İÇİN:
ŞERBETİ İÇİN:
YAPILIŞI: Şeker ve suyu kaynatalım. Bir yemek kaşığı limon suyunu ekleyelim ve şerbeti hazırlayalım. Fırınımızı 180-190 derecede ısıtmaya başlayalım. Yumurta ile şekeri derin bir kapta mikserle beş dakika krema gibi olana kadar çırpalım. Devamında oda ısısındaki yoğurdumuzu, sıvı yağımızı yumurtalı karışıma ekleyelim. Hepsinin üstüne unu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyelim. Yarım limon kabuğu rendesini de hamura ekleyelim. Elde ettiğimiz karışımı çırpma teli ya da kaşık ile yavaş yavaş karıştıralım. Kare borcamı alalım ve sıvı yağ ile yağlayalım. Hamurumuzu kalıba dökelim. Borcamdaki keki ısınmış fırına verelim ve üzeri kızarana kadar fırın kapağını açmadan camdan kontrol ederek keki pişirelim. Fırından çıkarınca kare kare dilimleyelim ve üzerine bir su bardağı su ve ılık şerbeti dökelim.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.