İncirle yapılan tarifler
Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; incir çekirdeğini dolduran nefis lezzetlere yer veriyorum... Dutgiller familyasından olan, daha çok Doğu Akdeniz bölgesinde yetişen incir, birçok meyve gibi mineral ve vitamin açısından zengin. Ancak incirin faydaları neredeyse saymakla bitmez. İçeriğindeki yüksek oranda lif nedeniyle zayıflama rejimlerinde de önerilen bu özel meyve, başta kabızlık olmak üzere sindirimle ilgili birçok sorunda yarar sağlıyor. Bu arada incir sadece daldan toplandığı gibi tüketilmez, kurusu, çekirdeği, yağı gibi farklı değerlere de sahiptir. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...
İNCİRLİ KEK
YAPILIŞI: Şeker ve yumurta, krema haline gelene kadar iyice çırpılır. Sıvı malzemeler eklenerek çırpmaya devam edilir. Un yavaş yavaş ilave edilir, bu sırada kabartma tozu ve vanilin de eklenir. Boza kıvamında bir hamur elde edilir. Yağlanmış fırın kabına dökülür, üzerine dilimlenmiş incirler dizilir. 180 derecede 40 dakika pişirilir. Kekinizi dilerseniz üzerine pudra şekeri serperek de servis edebilirsiniz.
İNCİR PESTİLİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: İncirleri güzelce yıkayalım, baş kısmından çok az keselim, daha sonra üçe dörde bölüp tencereye boşaltalım. Üzerini geçecek kadar su ekleyelim, şekerini de koyalım. İsterseniz şeker ilavesi de yapabilirsiniz. Ardından püre haline getirelim. Nişasta ve susamını ilave edip çırpma teli ile karıştıralım. İki-üç dakika daha kaynatıp yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen fırın tepsisine dökelim ve yayalım. Kuruyunca kesip muska şeklinde saralım.
İNCİRLİ TART
MALZEMELER
TART HAMURU İÇİN:
MUHALLEBISİ İÇİN:
ÜZERI İÇİN:
YAPILIŞI: 1 çay kaşığı soğuk su ve tereyağ hariç tart hamuru için verilen tüm malzemeyi harmanlayalım. Daha sonra küpler halindeki soğuk tereyağını ve soğuk suyu ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim, buzdolabına koyarak bir saat dinlendirelim. Diğer tarafta muhallebisini hazırlayalım. Tüm muhallebi malzemelerini bir araya getirip çırpma teliyle karıştıralım ve ocağa alıp karıştırarak ağır ateşte katılaşana kadar pişirelim. Tart hamurunu dolaptan çıkarıp iki yağlı kağıt arasında açıp kalıba yerleştirelim. Hafif yırtılmalar olabilir ama sorun değil, elinizle düzeltebilirsiniz. Kenarlarını hafif yukarı doğru paylı bırakın ki muhallebisi için alan oluşsun. Fotoğraftaki gibi kalıba yerleştirip hamuru çatalla birçok yerinden delip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirelim. Soğuyan tartın içini muhallebiyle dolduralım. Kalıbın üstünü streçle kapatıp en az 2-3 saat dinlendirelim. Ardından dilimlediğimiz incirleri üzerine dizelim.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.