Sımsıcak lezzetler
Malum havalar çok soğuk, grip her yerde kol geziyor. 'Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır' sözünden yola çıkıyorum. Mart ayının dert ayı olmaması, çorbada benim de bir tutam tuzumun bulunması için size tam hasta çorbası diye adlandırabileceğimiz bir çorba tarifi vereceğim.
GEÇMİŞİ BİN YILLIK
Bin yıllık geçmişe sahip olan çorba, ilk dönemler meşe palamudu gibi bitki ve hayvan kabukları içinde yapılmış. Ortaçağ'da ise üzerinde buharı tüten, içinde et ve sebze suyunun piştiği tencerelerde görülmüş. Bu da İngilizce'de 'et suyu' anlamına gelen 'soup'un özünü oluşturmuştur. Ama çorba, bildiğimiz şeklini Fransa'da almış.
HALSIZLİĞE PANZEHİR
Konsantre çorbalar, 1500'lü yıllarda Fransa'da sokak satıcıları tarafından ucuz fiyatlarla satılıyormuş. 1600'lerde çorba reklamları yapılmaya başlamış. Çorba, fiziksel yorgunluğun panzehiri olarak lanse edilmiş. Mart ayına özel vereceğim bu kış çorbasının yanına ise sıcacık iki önerim daha olacak: Anne köftesi ve çocukların görünce karşı koyamayacağı bir patates yemeği.
AKORDİYON PATATES
MALZEMELER
KIŞ ÇORBASI
YAPILIŞI: Bütün sebzeleri temizleyip yıkıyoruz. İrice doğrayıp tencereye alıyoruz. Üzerine sekiz-dokuz su bardağı su ilave ediyoruz. Tuz ve karabiber ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Tereyağında unu kavuruyoruz. Kavurduğumuz unu sebzelerin içine alıp blender'dan geçiriyoruz. İnce ince kıydığımız dereotunu ilave ediyoruz. Limon ile servis ediyoruz.
MALZEMELER
TERBİYESİ İÇİN:
ANNE KÖFTESİ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Derin bir kabın içine soğanı rendeliyoruz. Üzerine yumurta, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş sarımsak, baharatlar, tuz, ekmek içi veya galeta unu ekleyip yoğuruyoruz. Pürüzsüz hale gelince köftemizi yarım saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle sekil verip yapışmaz bir tavada kızartıyoruz ya da yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.