Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ev yapımı Çeşme kumrusu

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, memleketim Çeşme'den sesleniyorum size. Çeşme denince hemen akla çocukluğumun nefis lezzeti kumru geliyor. Kumru, güzel Çeşme'nin sembol mutfak tatlarından tabii ki sadece biri.
Gerçek kumru ekmeğinin hamuru nohut mayası ile hazırlanıyor ve şekli verildikten sonra ilk önce pekmezli suya, ardından da susama batırılıyor. Ben de ona çok yakın olan bir reçete hazırladım sizler için.
Bilenler bilir, İzmirliler çekirdeğe çiğdem, domatese domat, mısıra darı der. İzmirlilerin gastronomi şifrelerini çözebilmek için bir müddet onlarla yaşamınız yeterli.

SAYAZLI YA DA YENGEN
Biz İzmirliler kumru sandviçi bazen yengen, bazen de çift sayazlı yeriz. Krem peyniri ya da tulum peynirini ızgarada kızartınca olur size sayaz. Sayazlı kumrunun da tadına doyum olmaz. Bakalım yengen nasıl oluyormuş?
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...



ÇEŞME KUMRU EKMEĞİ
MALZEMELER
4 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 paket toz maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet oda sıcaklığında yumurta
Pekmez (üzerine sürmek için)
Susam
YAPILIŞI: İlk olarak süt, toz maya ve şekeri bir kaba koyuyoruz. Ardından unun yarısını ilave edip karıştırıyoruz. Kalan malzemeleri ve kalan unu ilave ederek hamuru yoğuruyoruz. Üzerini streç ile kapatıyoruz ve bir saat mayalanmak üzere ılık bir ortamda bekletiyoruz. Kumru şeklini verip yağlı kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz. Yarım saat kadar tepside de mayalanan hamurun üzerine pekmez sürüp susam serpiyoruz. 200 derece fırında pişiriyoruz.



YENGEN KUMRU
MALZEMELER
1 adet sosis
3 adet salam
5-6 dilim sucuk
4 dilim kaşar peyniri
2-3 dilim domates
Tereyağı
YAPILIŞI: Sucukları halka halka doğruyoruz. Sosisi ve salamı jülyen dilimliyoruz. Teflon tavaya biraz tereyağı koyup sosis,salam ve sucukları soteliyoruz. Kumru ekmeğini ortadan ikiye kesip tost makinasında kızartıyoruz. Kızarmış ekmeklerin üzerine tereyağı sürüyoruz. Kaşar peynirlerini üzerlerine koyup peynirlerin erimelerini sağlıyoruz. Erimiş kaşarın üstüne sırayla kızarmış salamları diziyoruz, salamların üstüne sosisleri, sosislerin üstüne de sucukları koyuyoruz. Sucukların üstüne de iki ince dilim domates koyuyoruz. Diğer parçayı üzerine kapatıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA