Doğu’nun bayram sofraları
Herkese merhaba. Mübarek Kurban Bayramı'nın üçüncü gününde Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerimizin nadide şehirlerinde bayram sofralarına konuk oluyoruz. Elazığ'da bayramda yapılan yemekler arasında ilk sırayı Harput köfte, döğme çorbası, içli köfte ve gömme alırken, tatlılarda ev baklavası tercih ediliyor. Ardahan'da bayrama özel katmer, hengal, mafiş ve etir kaz pilavı, bayram tatlısı olarak ise baklava, un helvası, sütlaç yapılıyor. Bingöl'de ise bayramlarda en çok tutamaç, mastuva, keldoş ve içli köfte ikram ediliyor. Bugünlük benden bu kadar... Hepinize iyi bayramlar.
ELAZIĞ HARPUT KÖFTESİ
MALZEMELER
SOSU İÇİN:
YAPILIŞI:
Soğanı doğradıktan sonra bütün malzemeyi karıştırıp iyice yoğuruyoruz. Harçtan bilye kadar küçük küçük parçalar koparıp yuvarlak toplar yapıyoruz, sonra parmağımızla ortasına hafif bastırarak çukur oluşturuyoruz. Diğer tarafta bir adet domatesi, bir yemek kaşığı tereyağı ile pişiriyoruz. Salça ilave edip kavuruyoruz. Su kaynadıktan sonra köfteleri içine atıyoruz. Limon ile servis ediyoruz.
BİNGÖL MASTUVA
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Pirinçleri ayıklayıp yıkadıktan sonra tencereye alıyoruz ve üzerine ayran ilave ediyoruz. Ayranın bozulmaması için tahta bir kaşıkla, ara vermeksizin sürekli karıştırıyoruz. Yemek katı hale gelinceye kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Tereyağı kızdırıp ortasına dökerek servis ediyoruz.
ARDAHAN MAFİŞ
MALZEMELER
YAPILIŞI:
Malzemeleri yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. 1.5-2 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Bezeler yapıyoruz. Her bezeyi yarım santim kalınlığında açıyoruz ve istediğimiz boyda hamuru kesiyoruz. Mafişleri arkalı önlü kızartıyoruz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.