Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE ÖZYILMAZEL

Şallı, Orthoreksia Nervoza olabilir mi?

Davamızda haklıyız! "Şişman kadın güzel değildir" buyuran Ebru Şallı'ya karşıyız. Kadın aklıyla, özgüveniyle, anaçlığıyla, sevgisiyle, hakimiyetiyle, zarafetiyle zaten güzeldir. Kadınları bir deri bir kemik bırakmaya çalışan, kadınlara psikolojik baskı yapan, zayıf değilsen senden cacık olmaz çeken zihniyetin karşısındayız! Evet! Davamızda haklıyız ve bu konuda uzman psikolojik danışman Feyza Bayraktar'a sorduk, cevapladı:
* "Şişman kadın güzel değildir" lafını bir insana hangi ruh hali söyletir?
Ebru Şallı'yı bilemem ama, bu diyet ve sağlıklı yaşam modasından dolayı bazı insanlarda sağlıklı olmaya yönelik bir bağımlılık gelişti. 'Organik yaşayalım, sağlıklı beslenelim' diye hayatlarını çok kısıtlıyorlar. Mesela dışarı çıkıp sağlıklı bulmadıkları için yemek yemiyorlar, deli gibi spor yapıyorlar, bütün hayatlarını sağlıklı olmak üzerine kuruyorlar. Bu da anoreksia gibi bir psikolojik hastalık. Adı; orthoreksia nervoza.
* Kilolu insanları nasıl görüyorlar?
Sağlıklarına dikkat etmiyorlar, iradesizler diye bir etiketleme getiriyorlar. Bilinçli ya da bilinçsiz olarak yapıyorlar bunu. Onlarınki düz mantık; zayıf olan sağlıklıdır, sağlıklı olan güzeldir. Yani zayıfsan güzelsin durumu ortaya çıkıyor.
* Toplum içinde kilolu kişilerin en büyük sorunu ne sizce?
Benim uzmanlığım kadın psikolojisi ve en çok gördüğüm vaka "Kiloluyum, erkekler beni beğenmez" durumu. Bir kız geliyor 55 kilo, incecik; "Beni kimse beğenmiyor" diye ağlıyor karşımda. Erkekler aslında bu açıdan bakmıyorlar, erkekler çok zayıf kadınları tercih etmiyorlar Türkiye'de zaten. Fakat bunu kadınlar göremiyor. Kadınlarda, 'başarılı ve mutlu olmak, mükemmel bir hayata sahip olmak için zayıf olmalıyım' fikri oluşuyor.

ZAYIFLIK YETMİYOR
* Bütün bunlar kadınlarda ne gibi rahatsızlıklara yol açıyor?
Özgüven eksikliği, yeme bozukluğu, beden imajı bozukluğu (durmadan estetik ameliyat olan insanlar), yeme bağımlılığı (kafaları yemekle o kadar meşgul ki, devamlı yemek düşünüyorlar), depresyon, kaygı bozukluğu, sosyal ortama çıkamama, 'beni kimse beğenmeyecek, herkes bana kötü bakacak' gibi fikirler.
* Şişman kadın güzel değildir lafı bir genç kızı nasıl etkiler?
Geçen gün aktara girdim, 15 yaşında bir kız var, çok zayıf ve hala zayıflama çayı alıyordu. Ne kadar zayıflasalar yetmiyor. Zayıflık subjektif bir şeydir; herkesin tipi, bedeni, sağlıklı kilosu başkadır. Genç kızlar genetik yapılarının dışında, bedenlerinin kaldırabileceğinin üstünde kilo vermeye çalışabilirler ve sağlıklarından olurlar. Müsil ilacı bağımlılığı, anoreksia, blumia gibi şeyler de buradan geliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA