Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

'Sabuha' şarkısının İbo'da belgesi var mı?

'İbo'nun büyük ayıbı' başlıklı yazım için İbrahim Tatlıses arayıp, "Yanlış şeyler yazıyorsunuz" deyip avukatının bana yolladığı açıklamayı okumamı istedi… Dünkü yazımın savunma gerektirecek bir tarafının olduğuna inanmıyorum ama karşı tarafa söz hakkı tanımak adına avukatın yolladığı açıklamanın önemli bölümlerini sizlerle paylaşmak istiyorum: "Ekrem Arman isimli kişi müvekkilimin (İbrahim Tatlıses) 1978 yılında okuyarak müzik camiasına kazandırdığı 'Sabuha' isimli eserle ilgili olarak, eserin halka sunulmasından 20 yıl sonra, hâlâ aslı sunulmayan bir noter evrakı ile ortaya çıkmış ve bu eserin müzik ve söz olarak kendisine ait olduğunu söylemiştir...

MAHKEME YANLIYMIŞ

Hatta tek yanlı yürütülen bir dava sonucunda mahkemeyi de kandırarak eseri söz ve müzik olarak kendi adına tespit ettirmiştir. Kanunu dolanarak elde ettiği bu tespit kararına dayanarak bu kez müvekkilime ve bazı yapımcı firmalara karşı tazminat istemli dava açmış ve İstanbul 1. Fikri Haklar Mahkemesi'nin 25.12.2009 tarihli kararı ile davacının iddialarının önemli bir bölümünün yalan olduğu ortaya çıkmıştır. Bu dosyada yapılan bilirkişi incelemesinde müvekkilimin icra ettiği 'Sabuha' isimli eserin müziği ile davacının sahiplendiği eserin müziğinin aynı olmadığı tartışma götürmez bir biçimde ortaya konulmuştur. Davacı mahkeme bilirkişisine itibar etmemiş, kendisi özel olarak Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürlüğünden Yrd.Doç.Dr. Türker Eroğlu'ndan rapor almış, bu raporda da dava konusu eserin müziğinin Ekrem Arman'a ait olmadığı ortaya çıkmıştır. Hem bilirkişi raporlarında hem de mahkeme kararında ortaya çıkan durum sadece her iki eser arasında söz yönünden bazı nakaratların benzer olduğudur. Bunun dışında hiçbir benzerlik yoktur ve mahkeme kararı ile müvekkilim İbrahim Tatlıses eser sahibi olarak kabul edilmiştir. Yani Ekrem Arman'ın basına yansıyan beyanatlarında belirttiği şekilde 'Sabuha' isimli eserin Arman'a ait olduğu, bu eserin bundan böyle onun izni olmadan kullanılamayacağı iddiaları en hafif deyimle yalandır."

BÜYÜK İTHAMLAR

'İbo'nun büyük ayıbı' başlıklı yazımı Hürriyet'te çıkan, DHA imzalı haberden yola çıkarak yazmıştım. Ortada Tatlıses'in 'Sabuha' şarkısını izinsiz şekilde tam 28 yıldır söylediğine dair bir mahkeme kararı var. Hatta mahkeme, Arman'a '2 bin TL telif hakkı ödenmesi' kararını aldı. Ben de yazımda özetle bu cezanın çok düşük olduğunu vurgulamıştım. Bu karar alınırken Tatlıses'in avukatları davaya katılmadılar mı? Tatlıses'in avukatı Hayati Şahin, kararın 'Tek yanlı yürütülen dava sonucunda mahkemeyi de kandırarak' alındığını iddia ediyor. Bunlar büyük ithamlar! Elbette Tatlıses de hakkını savunacak. Zaten Arman hakkında suç duyurusunda bulunmuşlar. Ancak bence ilk yapmaları gereken; 'Sabuha'nın Tatlıses'e ait olduğunu kanıtlamak, bu şarkının kendilerine ait olduğunu kanıtlayan, kafalarda soru işareti bırakmayacak bir belge sunmaktır. Türk adaletine göre şu an 'Sabuha' şarkısı Arman'a aittir. Ayrıca Arman, 2 bin TL tazminatı çok düşük bulduğu için Yargıtay'a başvurmuştur. Eğer Tatlıses'in haklı olduğu ortaya çıkarsa, o zaman da yeni bir yazı kaleme alır, kamuoyuna bu gerçeği duyurmak için de elimden geleni yaparım. Saygılarımla… Dünkü yazımı merak edenler için link: (http://www.sabah.com.tr/Gunaydin/Yazarlar/sb-mevlut_tezel/2010/07/27/ibonun_buyuk_ayibi)

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA