Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bir paket sigara 79 TL

Türkiye'de son zamlardan sonra sigaranın 10-13 lira arası fiyatlara yükselmesine isyan edenler, Avustralya'da bir paket sigaranın yaklaşık 79 Türk lirası olduğunu biliyorlar mı? Elbette iki ülke arasında karşılaştırma yaparken halkın alım gücünü de hesaba katmalıyız.
Avustralya dünyada sigaranın en pahalı olduğu ülke ama Avustralya hükümeti, bir paket sigaranın fiyatını 2020'ye kadar kademeli olarak 40 Avustralya dolarına (Yaklaşık 114 Türk lirası) çıkarmayı planlıyor. Amaç; sigara tüketimini daha da azaltmak. Üst üste yapılan zamlarla Avustralya'da sigara tüketimi, son altı yılda yüzde 15 azalmış.
Türkiye'de üst üste yapılan zamlar ve 2009'da başlayan kapalı alanlarda sigara yasağından sonra sigara tüketiminde azalma oldu. 2009 yılında 107.5 milyar adet sigara satışı yapıldı. Rakam 2014'te 94.6 milyar adede düştü. Ancak kaçak sigara ve tütün kullanımındaki artış hesaba katılmıyor. Türkiye'de sigaraya yapılan zamlar tüketimi azaltıyor ama bir yandan da kaçak sigara ve tütün satışını artırıyor. Bu da kaçakçının ve terör örgütlerinin işine yarıyor, devletin vergi kazancı düşüyor. Üst üste gelen zamlar ve sigara yasaklarına rağmen OECD'nin 2015 yılı raporuna göre, Türkiye yüzde 23.8 sigara kullanım oranıyla dünyada 11'inci sırada yer alıyor. Devlet, kaçakçılarla daha radikal mücadele etse belki de sigaraya bu kadar çok zam yapmasına gerek kalmayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA