Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Okullarda cep telefonu yasaklansın mı?

Büyük oğlum ilkokul dörde gidiyor ve cep telefonu istiyor. Çünkü bazı arkadaşlarının cep telefonu olduğunu görüyor ve özeniyor. Eminim birçoğunuz aynı soruyla karşı karşıyasınız:
İlkokula ya da ortaokula giden bir çocuk cep telefonu kullanmalı mı?
Uzmanlar, 'Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar tablet ve cep telefonuyla ne kadar geç tanışırsa o kadar iyi' diyor.
Daha önce de aynı örneği verdim; dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'un kurucusu ve insanlığın en büyük teknolojik yenilikçisi olarak bilinen Bill Gates, 14 yaşına kadar çocuklarına cep telefonu vermediğini açıkladı. Elbette Gates'in çocukları da cep telefonu yasağına isyan etmişler ama baba kararlı olunca bu yasak devam etmiş.
Google'ın iletişim bölümünün üst düzey bir çalışanı olan Alan Eagle, New York Times'a yaptığı açıklamada, "Beşinci sınıfa giden kızım henüz Google kullanmayı bilmiyor. Bunun yerine sınıfındaki diğer çocuklar gibi dikiş becerilerini güçlendirmeye çalışıyor. App uygulamasının ya da iPad'in çocuğuma okumayı ya da matematiği daha iyi öğreteceği fikri çok komik" diyor.
Şu sıralar Fransa'da en çok tartışılan konu; hükümetin ülke genelinde ilkokul ve ortaokul öğrencilerine okulda telefon kullanımını yasaklamaya hazırlanması.
The Guardian'ın haberine göre; öğrencilerin okula telefon getirmesine izin verilse bile kullanımı kesinlikle ders sonuna kadar yasaklanacak.
Öneri bu yıl Emmanuel Macron'un seçim kampanyasında da yer alıyordu. Fransa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, yasağın 2018 yılı Eylül ayından itibaren geçerli olabileceğini söyledi.
Yasak 6 yaşında okula başlayan çocuktan 15 yaşında liseye başlayana kadar bütün çocukları kapsayacak.
Türkiye'de de çocuklara cep telefonu yasağı uygulanması tartışılmalı. 'Bu bizim için lüks bir tartışma konusu' demeyin.
Gelişim çağındaki çocukların bilgisayar, cep telefonu ve tablete uzun saatler maruz kalması gelişimi ve öğrenmeyi olumsuz yönde etkiliyor. Çocuklar cep telefonu ve tableti ne kadar az kullanırsa, hayal güçleri ve el becerileri de o kadar gelişiyor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA