Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Saç yolmanın nedeni strestir

9 yaşındaki kızım saçlarını yoluyor. Onu ne kadar ikaz etsem de beni dinlemiyor. Başının sol tarafında neredeyse saç kalmadı. Ne yapacağımı şaşırdım? M.Y./Manisa
Trikotilomani olarak tanımlanan bu sorunda çocuk; sıkıntı ya da stresliyken saçlarını, kirpiğini, kıllarını ya da kaşlarını yolar. Bu davranış ona haz verir ve rahatlatır. Yapmaması istendiğinde de huysuzlaşır.

SÜREKLİ UYARMAYIN
Onu sürekli uyarmak bu yüzden faydadan çok zarar verir. Bu sorunun temelinde; mükemmeliyetçi ebeveyn yaklaşımı ve çocuğun sıkıntı veren durumlarla baş edememesi yatar. Çözüm için önce sorunun nedeni bulunmalıdır. Çocuk durumu hakkında bilgilendirilmeli ve birlikte çözüm yolu bulmaya çalışılmalıdır. Eldiven kullandırmak, çocuğun soruna karşı farkındalığını artıracaktır. Ne zaman saçını yolduğu da takip edilmeli ve çocuğun sıkıntısını anlatması sağlanmalıdır. Bu konuda oyun terapisi de işe yarayabilir. Bir çocuk psikiyatrından görüş almanız da faydalı olacaktır.

CİNSEL TACİZ TRAVMA YARATIYOR
7 yaşındaki oğlum, 12 yaşındaki bir çocuğun cinsel tacizine uğramış. Bunu öğrendiğimiz zaman bütün aile şok geçirdik. Bu olayın iz bırakmaması için ne yapmalıyız? G.M./İstanbul
Cinsel taciz maalesef artık oldukça küçük yaşlara kadar indi. Genelde saklandığı için de kesin vaka oranı bulunamıyor. Her şeyden önce çocuğunuzun ne kadar süredir ve ne şekilde taciz gördüğü önemli. Eğer üç aydan uzun süredir böyle bir duruma maruz kalmışsa o zaman ciddi anlamda travma yaşıyor olabilir. Taciz yapan kişi genelde taciz ettiği çocuğu döverek, anne ya da babasına hiçbir şey söylememesi konusunda tehdit eder. Bu durum karşısında bocalayan çocuk da cezalandırılacağını düşünerek konuşamaz. En kısa zamanda çocuk cinsel istismarı konusunda tecrübeli bir psikologdan destek almalısınız.

ÇOCUKTA TOURETTE SENDROMU
Tourette sendromu nasıl bir hastalıktır? Doktorumuz, gözünü kırpma tiki olan 8 yaşındaki oğluma bu tanıyı koydu. Çocuğumu iyileştirmek için ne yapmalıyım? Ş.M./Ankara
Tourette sendromu, nörolojik kökenli bir psikiyatrik hastalıktır. Genetik olduğu öngörülmektedir. Tikler; göz kırpma, omuz silkme ve öksürme şeklinde gözlenmektedir. Kişi bu kasılmaları kontrol edemez. Kasılmalar, dikkat eksikliği ve hiperaktivite sorunuyla beraber gelişir. Psikiyatrist tarafından takip edilmelidir. İlaç ve psikoterapi ile devam eden bir tedavi süreci vardır. Çocuk bunu isteyerek yapmadığı için cezalandırılmamalı, sürekli bu sorun dile getirilmemeli, duygularını daha çok konuşarak anlatması yolunda destek verilmelidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA