Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Farklı katsayı sorunu sona erdi

Meslek liseliye üniversite kapısını kapatan katsayı engeli için, SABAH'ta verdiğim 10 yıllık mücadelem mutlu sona ulaştı. Meslek liselilerine yapılan uygulamaya kesinlikle katılmadım. Bunu büyük haksızlık olarak gördüm ve daima yazılarımda belirttim. Meslek lisesi öğrencilerine "Siz dört yıllık yükseköğretim programlarını seçmeyin" deniyordu. Oysaki insanlarımızın eğitim özgürlüğü olmalıydı. Siz hangi tür okulda okursanız okuyun, mezun olduğunuzda istediğiniz meslekler olacak. Herkes kendini bu öğrencilerin yerine koysun. Genç 13-14 yaşlarında ilgi, istek, yeteneklerini ve kendini tanımadan ailelerinin isteği doğrultusunda meslek lisesine gönderiliyor. Bu çocuğun, belli yaşa geldiğinde tercihi değişebilir. Bu defa aile ile çocuk karşı karşıya gelmiş olur.
Genç istemediği halde okuduğu o meslek dalında hayat biçimini zorla belirlemiş oluyor. Bu gençleri bugün dışlarsak, yarın onlar da bu mutsuzluklarını ülkeye ve sisteme mal edecek. Mutlu olacakları geleceği sunmak ve bu çocukları kazanmak bizim görevimiz. Artı şu noktayı kesinlikle atlamayalım: Üniversiteye giriş bir sıralama sınavı. Kim daha çok net yaparsa, o kazanıyor. Zaten meslek lisesi öğrencisi müfredattan dolayı, soruların çıktığı zorunlu dersleri yeterli görmüyor. Kısacası bu mağdur gençler bir taraftan katsayı bir taraftan bilgi kaybıyla eziliyor. Bu gençlere yapılan haksızlık değil de nedir?

Katsayı adaletsizliği bitti

YÖK Genel Kurulu, okul türüne bakılmaksızın aynı katsayıyı getirdi. Böylece YÖK, şu ana kadar olan eğitim özgürlüğüne yönelik bir haksızlığı gidermiş oldu. Binlerce meslek liselinin mağdur edildiği böyle bir süreci düzelttikleri için emeği geçen herkesi kutluyorum. 2010'dan itibaren katsayıda okul türüne göre ayrımcılık yapılmayacak. Bunun yanı sıra öğretmen ve meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarını takip eden bir yükseköğretim programını tercih ettiklerinde, ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları ek katsayıyla değerlendirilecek.
Meslek liselilerin önünü kesmeye yönelik katsayı uygulaması 1999'da uygulamaya konuldu. 1998'de ilköğretim 8'inci sınıf öğrencilerinin, uygulanan ortaöğretime geçiş tercihlerinde, yüzde 43'ü meslek liselerini tercih etmişti. Ne yazık ki bu rakam, yasakçı zihniyetten dolayı yüzde 28'e kadar geriledi. YÖK'ün doğru kararıyla birlikte, mesleki eğitim oranının Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yüzde 60'lara çıkartılması hedefleniyor.
Gençlere artık üniversite kapıları engelsiz açılacak. Bu gelişme, ülke potansiyelini meslek eğitimine yönlendirmek için iyi bir fırsat olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA