Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Katsayı eşitsizliğine dönüş

Danıştay'ın katsayı düzenlemesi ile ilgili verdiği karar milyonlarca öğrencide telaş yarattı. Kararlarda yer alan 3. maddede, adayların yerleştirme puanlarının hesaplanmasında AOBP'lerin 0.15 katsayısıyla değerlendirileceği yer alıyor. 4. maddede ise, adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP'lerine 0.06 ek katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan değerin, 3. maddeye göre hesaplanan yerleştirme puanına ekleneceği bulunuyor.
5. maddede
de, meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yanı sıra bir de YGS puan türü belirleneceği, meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde bu iki türden puanların büyük olanının esas alınacağı belirtiliyor. Karara katılmama rağmen, yürütmeyi durdurma 3. maddeyle ilgili alınabilirdi. Ancak 4. ve 5. maddeler için, neden yürütmeyi durdurma kararı alındı bir türlü anlayamıyorum.

Meslek liselilere engel

Meslek liseliye üniversite kapısını kapatan katsayı engeli için, SABAH'ta 10 yıldır mücadele veriyorum. Meslek liselilere yapılan uygulamaya kesinlikle katılmıyorum. Bunu büyük haksızlık olarak görüyorum. İnsanlarımızın eğitim özgürlüğü olmalı. Siz hangi tür okulda okursanız okuyun, mezun olduğunuzda istediğiniz mesleği seçebilmelisiniz. Herkes kendini bu öğrencilerin yerine koysun. Genç 14-15 yaşlarında ilgi, istek, yeteneklerini ve kendini tanımadan ailelerinin isteği doğrultusunda meslek lisesine gönderiliyor. Bu çocuğun, belli yaşa geldiğinde tercihi değişebilir.
Bu gençleri bugün dışlarsak, yarın onlar da bu mutsuzluklarını ülkeye ve sisteme mal edecek. Üniversiteye giriş bir sıralama sınavı. Kim daha çok net yaparsa, o kazanır. Zaten meslek lisesi öğrencileri müfredatlarından dolayı, soruların çıktığı zorunlu dersleri yeterli görmüyor. Kısacası bu mağdur gençler bir taraftan katsayı, bir taraftan bilgi kaybıyla eziliyor.

Genel liseliler de mağdur

Katsayı farkının kalktığının açıklanmasından sonra, binlerce genel lise öğrencisi de, üniversiteye giriş sınavlarına kendi alanlarının dışına hazırlanmaya başladı. Danıştay'ın kararının uygulanması halinde, eski AOBP sistemine dönülecek. Bugüne kadar yapılan hazırlıklar boşa gidecek. Bu genel lise öğrencilerine de yazık değil mi? Kamuoyunda sadece meslek liseleri açısından katsayı uygulanması tartışılıyor. Oysa genel liselerde okuyan binlerce öğrenci de mağdur olmuş durumda. Eğer YÖK'ün itirazı reddedilirse, bence AOBP'de alan içi 0.15, alan dışı 0.13, meslek liselerinin kendi programlarında da 0.06 katsayısı kullanılabilinir. Kısacası, gerekirse binlerce gencimizin mağdur olmaması için, yasa düzenlemesi yapılmalı. Ne yazık ki, Kurban Bayramı'nda gençlerimizi kurban ettik.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA