Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

YKS’den sonrası gelecek tercihi

YKS biteli 4 gün oldu. Sonuçlar 18 Temmuz'da açıklanacak. Büyük bir ihtimalle tercih dönemi, 22 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yaşanacak. Herkeste bir telaş, bir heyecan. Akıllarda binlerce soru. "Acaba sınav sonucum nasıl olacak?", "İlk tercihime ne yazmalıyım?", "Geleceğin mesleğini seç diyorlar da, bu geleceğin mesleğinde mutlu olabilecek miyim?",..vs. Bu konuyu Milas/Bodrum İMİ Koleji Genel Müdürü Gülay Karan ve Sosyal Bilimler Bölüm Başkanı Nuran Arat ile konuştuk.
Modern bir toplumda özgür bir bireyin önemli gelişim görevlerinden biri de, şüphesiz istediği mesleği seçmesi oluyor. Bir kimsenin herhangi bir konuda doğru bir seçim yapabilmesi, sağlıklı karar verebilmesi için, her şeyden önce, ne istediğini ve bunu elde edebilmek için ne gibi olanaklara sahip olduğunu bilmesi gerekiyor. Ancak, bu her zaman mümkün olmuyor. O zaman yapmamız gereken ilk şey, oturup geleceğimiz ile ilgili bir kariyer planı yapmak.
Kişiler ya mutlu olmadığı sadece para kazanmak için zorunlu olduğu işlerde çalışarak hedeflerine ulaşamıyorlar, ya da çalıştıkları işte köreldiklerini hissediyorlar. Bu durumun önüne geçmenin tek yolu ise güzel ve başarılı bir kariyer planlaması yapmaktan geçiyor. Çünkü yapacağımız planlama hem bize yol gösterecek, hem de hedeflerimize ulaşmamız yönünde gerekli donanımı sağlamamıza yardımcı olacak. Peki, sözü edilen kariyer planlamasını nasıl yapabiliriz?
İşte bu sorunun cevabı aslında çok kolay. Sadece araştırmak, araştırmak ve araştırmak.

Soruları doğru yanıtlayın
Hayatımızda verdiğimiz en önemli kararlardan biri olan meslek seçimi, bir anda verilebilecek ve asla şansa bırakılacak bir karar olmamalı. Hayatınıza yön vermeye çalıştığınız şu zamanlarda atacağınız her doğru adım, alacağınız her doğru karar sizi mutlu bir mesleğe doğru uğurlayacak. Yapmanız gereken tek şey araştırmak, istemek ve tanımak. Şu soruları doğru yanıtlayın.
Bu mesleği zevkle yapabilir miyim?
Sahip olduklarım bu meslekte başarılı ve mutlu olmama yeterli mi?
Alternatif tercihlerim var mı?
Seçmeyi düşündüğüm mesleğin çalışma şartlarına uyum sağlayabilecek miyim?
Bu mesleği gerçekten istiyor muyum?
Para kazanırsam mı, yaratıcı/üretken olursam mı mutlu olurum?
Büyük şehirde mi, küçük şehirde mi çalışmak isterim?
Garanti bir iş mi istiyorum, yoksa risk de alabilir miyim?
Açık havada mı yoksa kapalı mekânda mı çalışmak isterim?
Hangi derslerden daha çok zevk alıyorum?
Ne tarz insanlarla birlikte çalışmaktan hoşlanırım?
Mezun olunca iş bulabilecek miyim?
Mesleğin gelecekteki durumu ne olabilir?
Bu mesleği tercih edersem gelecekte nasıl ve nerede olacağım?
Gençler, işte bu sorulara vereceğiniz samimi cevaplar kariyer planlaması adına atacağınız en önemli adımlarınız olacak. En büyük kazancınızın mutluluk olacağı doğru tercihler temennisiyle.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA