Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Salgın sonrası iş dünyası

Kovid-19 ile birlikte dünya büyük bir değişimden geçiyor. Sosyal ve ekonomik hayat yeniden yapılanıyor. İş dünyasında yeni oluşumlar meydana geliyor. Bu konuda görüşlerini almak için Senin Kariyerin Danışmanlık Kurucusu ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gonca Elibol ile online platformda sohbet gerçekleştirdik.
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Salgın ile birlikte dünya büyük bir ekonomik daralma içine girdi. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre ülkeler yoksullaşıyor. 1929 Dünya Buhranı'ndan bu yana sancı ilk kez bu kadar ağır oldu. Ancak tüm global krizler gibi bu da geçecek ve dijital çağda güçlü olan kazanacak. İş dünyasında sürdürülebilir kalkınma modelli sistemler ön plana çıkıyor.
Öte yandan toplumun ihtiyaçları değişiyor. Artık tüketiciler inovatif ürünleri tercih ediyor. İş modelleri, üretim yöntemleri tüketici ihtiyaçları çerçevesinde şekillenirken, dijitalin olmadığı hiçbir alan kalmayacak. Üretimde Endüstri 4.0'ın hâkim olduğu, akıllı sistemlerin her alana girdiği bir döneme girdik. Elbette tüm bunları gerçekleştirmenin yolu bilgiden geçiyor. Salgın insanlığa bilginin en büyük güç olduğunu ve insanın en değerli sermaye olduğu gerçeğini öğretti ve bu gerçeği tüm gelişmekte olan ülkeler kavrayacak. Çünkü başka çareleri yok, başka türlü var olmaları mümkün değil.
Dijital dönüşüm, teknoloji ve bilimsel değişimler; eğitim sisteminin revizyonunu gerektiriyor. Özellikle Z kuşağı geleceğe güçlü hazırlanmalı. Mesela MBA programları yüksek lisansta yapılırken artık pek çok özel okul da bunu uyguluyor. Her açıdan rekabet iyice kızışıyor. Sadece üniversiteliler değil, artık liseliler de beceri kazanmak için kendilerini geliştirmeli. Zaten yakın gelecekte GİG ekonomisinin daha da yaygınlaşması ile pek çok sektörde tam zamanlı işler yok olacak. Bir Türk genci, kendisini bir Japon, Alman, İngiliz vs. ülkenin genci ile eşit olduğunu unutmamalı. Çünkü bilginin pasaportu yoktur.
Diğer taraftan iş dünyası uzaktan çalışmayı salgın sonrası da kalıcı hale getirecek. Hatta dünyanın pek çok ülkesi ile ülkemizde yüzlerce şirket bu yönde görüşlerini açıklıyor. Ofis zorunluluğu olan işyerleri ise tek merkezli ofisler yerine, çalışanların evlerine yakın olan farklı lokasyonlarda uydu ofisleri tercih ediyor. Artık eski çağ kapandı, dijital çağ başladı.

***


Yılın örnek köşe yazarı
2020 Yılı EYUDER Altın Meşale Ödülleri kapsamında, "Yılın Örnek Köşe Yazarı" kategorisinde ödüllendirildim. Bu ödülü, fedakâr sağlık ve eğitim çalışanları adına aldım. Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği (EYUDER); disiplinler arası bir yaklaşım ve anlayış içinde eğitime ilişkin kuram ve politikalar geliştiriyor. Eğitimcilere yenilik, bilgi, deneyim ve uygulama ortamları sağlayarak destek verebiliyor. Eğitim sorunlarını ortaya koyarak, çözüm önerileri üretebilme amacıyla, ülkemizin 81 ilinde ve yurtdışında temsilcilikleri bulunuyor. Kısacası, eğitimin her alanında öğrenme, öğretme, üretme, geliştirme ve yaygınlaştırma çalışmaları ile sosyal sorumluluk projeleri yürüten bir sivil toplum örgütü.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA