Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Saç sağlığından kemik sağlığına incir

Sonbahar meyvesi olan incirin faydaları saymakla bitmiyor. Doğal tatlandırıcı olan incir, kalp-damar hastalıklarından ve meme kanserinden korumasının yanı sıra cilde de iyi geliyor

Eylül ayının ilk günleriyle birlikte sonbahara girmiş bulunuyoruz. Bahar ve yazın şifa dolu meyve ve sebzeleri gibi Eylül ayının da kendine has yemiş, sebze, meyve ve hatta balık türleri bulunuyor.
Bu ay itibariyle bağışıklık sistemimiz hastalıklara karşı daha savunmasız hale geliyor. Bunun en büyük sebebi ise güneşi daha az görüyor ve D vitamininden yeteri kadar beslenemiyor oluşumuz.
Ancak Eylül ayında olgunlaşan bir meyve var ki, adeta şifa deposu.

DOĞAL TATLANDIRICI
İncir, dut ailesinin (Moraceae) bir parçası olan ficus ağacının meyvesidir.
İncirlerin, benzersiz tatlı bir tadı ve yumuşak bir dokusu vardır. Hafifçe gevrek olmakla birlikte, içi yenilebilir tohumlarla doludur. Taze incir hassas ve bozulmaya elverişlidir. Bu nedenle genellikle korunması için kurutulur. Böylelikle yıl boyunca tadını çıkarabileceğiniz tatlı ve besleyici kuru meyve haline gelir.
Çok çeşitli renkte ve dokuda incir vardır. İncirlerin üst kısmında meyvelerin gelişmesine yardımcı olan, ostiol adı verilen küçük tomurcuk benzeri bir açıklık bulunur. Doğal bir tatlılığı bulunan incirin, rafine şekerlerin ortaya çıkışından çok daha önce tatlandırıcı olarak kullanıldığı belirtilir.

VİTAMİNLERDEN ZENGİNDİR
Dünyanın en eski ağaçlarından biri olan incir ağacının tam olarak ne zaman ortaya çıktığı bilinmiyor.
İncir, Ortadoğu ve Akdeniz'in en önemli ihraç meyvesi olarak yıllarca ticaret malları içerisinde tüm dünyaya sunulmuştur. İncirlerin mineral ve çözünür lif açısından zengin oluşu pek çok ülke tarafından tercih edilme nedenleri arasındadır. İncirler; potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve bakır gibi mineraller açısından da zengin olup; antioksidan vitaminler olan A, E ve K vitamini barındırmaktadır.

DÜŞÜK KAN BASINCINA KARŞI
İncirler iyi bir potasyum kaynağıdır.
Potasyum, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan bir mineral olarak bilinir.
Birçok kişi yeteri kadar meyve ve sebze tüketmez; bu duruma tuz tüketimi de eklendiğinde sodyumdan zengin beslenmiş olur. Ancak sodyum fazlalığı vücutta potasyum eksikliğine neden olabilir.
Düşük miktarda potasyumdan zengin gıdalar, özellikle yüksek sodyum alımı ile birleştiğinde ise hipertansiyona neden olabilir.
Hipertansiyonun durdurulması için Diyet Yaklaşımları (DASH) çalışmasında bir grup, atıştırmalıklar ve tatlılar yerine sebze, meyve ve az yağlı süt ürünleri tüketmiştir. Grubun bir süre boyunca bu diyeti uygulaması sonucunda; vücudun potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin beslendiği ortaya çıkmıştır.
Bu araştırma, incirin kan basıncı üzerindeki olumlu etkilerinin de bulunduğu yönündeki savları kuvvetlendirmiştir.

DİYETE İNCİR EKLEYİN
İncirler diyet lifi için iyi bir kaynaktır.
Elyaf ve lif bakımından zengin gıdalar, kilo kontrolü üzerinde pozitif bir etkiye sahip olabilir. Bir çalışmada, lif takviyeleri ile lif alımını artıran kadınlar, enerji alımını önemli ölçüde azaltmıştır; ancak açlık ve doyma puanları değişmemiştir.
Dolayısıyla incirlerin diyet programlarında olumlu bir etkisi olduğu söylenebilir. Kilo vermek için günde en az üç adet incir tüketimi faydalı olur.

DİYABETE KARŞI İNCİR YAPRAĞI
Muhtemelen incir ağacının yapraklarının yenilebilir olduğunu düşünmüyorsunuzdur.
Ancak bazı kültürlerde incir yaprakları mönünün ortak bir parçasıdır. Araştırmalar incir yapraklarının antidiyabetik özelliklere sahip olduğunu göstermiştir. Bir çalışmada, incir yapraklarından yapılmış bir sıvı özün, insülin düşürücü etki üretmesi dolayısıyla, insülin bağımlısı diyabetik hastaların mönülerine eklenmiştir.

KEMİK GELİŞİMİNDE ETKİLİ
İncirde bol miktarda kalsiyum bulunur. Kalsiyum, kemik gelişimi ve güçlenmesi açısından son derece önemli bir rol oynar. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kalsiyum oranı; yaşa, cinsiyete ve duruma göre değişiklik gösterir. Özellikle hamilelik, emzirme ve ergenlik dönemlerinde normalden daha fazla kalsiyuma ihtiyaç duyarız. Günlük kalsiyum ihtiyacı, ergen ve yetişkinlerde 1000-1500 mg., hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlarda en az 1500 mg. olarak belirtilebilir.

UZUN VE GÜR SAÇLAR İÇİN HAFTADA EN AZ İKİ KEZ TÜKETİN
vitamini bakımından zengin meyveler, saç dökülmesi sorunlarıyla mücadele eder ve saçlarının sağlıklı kalmasını sağlarlar. İncir; saç büyümesini teşvik eden magnezyum, C ve E vitamini gibi saçlara uygun besin maddeleri içerir. Bu meyvenin içinde bulunan besinler saç büyümesini hızlandırmak için vücuttaki kan dolaşımını harekete geçirir. İncir ayrıca, saçlarımızı ve kafa derimizi oluşturan kollajen oluşumuna katkıda bulunan yüksek miktarda kalsiyum içerir. İncir, saç bakım endüstrisinde de oldukça popülerdir. Çünkü özleri saç kremi oluşturmak için kullanılır. İncirlerin ekstraktları kafa derisine nem sağlar ve saç dökülmesinin durdurulmasına yardımcı olur. Saçları ağırlaştırmadan nemlendirir. İncir yağı dalgalı, kaba ve kıvırcık saçlar için idealdir. Saçları parlak kılmak için rehidrate eder. Saç maskesine 10 damla incir yağı ekleyin ve saçınıza uygulayın. Bir saat bekletin ve sonra her zamanki gibi şampuanlayın. Veya ipeksi, pürüzsüz saçlar elde etmek için incir yağını saç kremlerinize karıştırabilirsiniz. Şampuandan sonra saçlarınızı iyice durulayın. İnciri haftada en az iki kez tüketerek de saç sağlığınıza katkı sağlayabilirsiniz.

MEME KANSERİN E KARŞI KORUYUCU
Me nopoz döneminde olan kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, lif açısından zengin meyve tüketen kadınlarda meme kanseri riskinin yüzde 34'lük bir oranda azalma olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak, en fazla tahıl lifi tüketen kadınların, en az tüketenlere kıyasla göğüs kanseri riskinde yüzde 50'lik bir düşüşe sahip olduğu belirtilmiştir. Elyaf açısından en zengin olan meyveler arasında elma, incir, armut ve erik bulunur.

CİLDİNİ ZE İN CİRLİ CİLT MASKESİ DENEYİN
İncir sadece leziz ve sağlıklı bir meyve değildir, aynı zamanda cilt bakımınız için harika bir doğal bileşendir. Her zaman genç ve güzel kalmanıza yardımcı olur. İncir macununun yüze uygulanması, önemli besleyicilerin cildin dermal katmanlarına nakledilmesini sağlar. Bir çorba kaşığı yoğurt ve iki incir içini bir kâsede iyice karıştırın. Bunu yüzünüze uygulayın ve cildinize birkaç dakika boyunca masaj yapın. 15 dakika bekletin ve daha sonra ılık suyla yıkayın. Cildinizin yenilendiğini fark edeceksiniz. Maskeyi haftada bir uygulayın.

KALP, BEYİN VE DAMARLARA ETKİLİ
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, incir yapraklarının trigliserid düzeylerini düşürdüğü gözlenmiş; ayrıca belirli kanser hücrelerinin büyümesini önlediği tespit edilmiştir. New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi'nin araştırmalarına göre; kuru incir omega-3, omega-6 yağ asitleri ve fitosterol (bitkilerde bulunan yağımsı madde) içeriği ile kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin kalp, damar ve beyin sağlığı üzerinde pek çok olumlu faydası bulunduğu bilinir. Fitosterol ise, kolesterolün yolunu tıkayarak kana karışmadan vücuttan atılmasını sağlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA