Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

St. Paul ve başörtüsü

Başörtüsünü ve Kuran'da kadınlarla ilgili hükümleri çok tartıştık. Gelin, bugün de, biraz farklı dinlere göz atalım.
Tevrat (Eski Ahit) şeytanın Havva'yı, Havva'nın da Adem'i kandırdığını söyler. Yasak meyvenin yenilmesinin (İlk günahın) sorumluluğunu Havva'ya yükler. Tevrat'tan: "Zahmetini ve gebeliğini ziyadesiyle çoğaltacağım. Ağrı ile evlât doğuracaksın; arzun kocana olacak, o da sana hâkim olacak... Bunun neticesi olarak, cennette rahat ve huzurla yaşayan insan, zorlu ve meşakkatli bir dünyada yaşamaya mecbur edilir."
İncil'de de, ilk günahın işlenmesinden kadın sorumludur. Bu yüzden, kadına güvenilmez; çünkü o, Tanrı'nın emirlerini çiğneyip erkeğin ahlakını bozmuştur. Havva, ilk günahı işleyerek insanı kirletmiş, insan soyunun cennetten atılmasına yol açmıştır. Hıristiyanlıkta, ilk günah, bütün insanlığa intikal eder. Hz. İsa, bu günahı temizlemek için kendini kurban etmiştir. Bu itibarla kadın, Hz. İsa'nın kanından da mesuldür. Katolik papazlar evlenemez. St. Paul'ün görüşüne göre, "Yakılarak ölmek, evlenmekten daha iyidir."
Müslümanlık, "ilk günah" için kadını suçlamaz. Ayrıca, Cahiliye devrindeki uygulamaya göre, kadına çok ileri bir statü kazandırır.
Başörtüsü de bizim dinimize has bir uygulama değil.
Katolikliğin azizlerinden St. Paul, başörtüsü hakkında şu açıklamada bulunuyor: "Her erkeğin başı İsa, her kadının başı erkek ve İsa' nın başı ise Tanrıdır. Erkek Tanrı'nın şanı ve çehresidir. Fakat kadın, erkeğin şanıdır. Başı örtülü olarak dua eden veyahut peygamberlik eden her erkek, başını küçük düşürür. Fakat başı örtüsüz olarak dua eden her kadın, başını küçük düşürür. Kadın örtünmüyorsa saçı da kesilsin; kadına saç kesmek veyahut tıraş etmek ayıp ise, örtünsün. Çünkü kadın erkeğin izzetidir. Çünkü erkek kadın için değil, fakat kadın erkek için yaratıldı." (Korintoslulara 1. mektup)
Aslında amacımız dine dayalı ahkam kesmek değil. Sadece "Dinimiz yüzünden geri kaldık" diye düşünenlere ışık tutmak istedik. Bu konularda ve genelde kadınlar hakkında daha geniş bilgi almak isteyenlere, Gültekin Avcı'nın "Kıyamet Kadınları" (Metropol Yayınları) kitabını tavsiye ederim.

***

Hıristiyanlıkta da başörtüsü var. Rahibeler bu yüzden örtünüyor. Hz. İsa'nın döneminde gibi yaşamak isteyen Amiş kadını ise, bone/şapka ile saçlarını örtüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA