Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Barışın önündeki engeller

Kürt meselesinde, çözüm ümidi giderek uzaklaşıyor mu? Devlet, kimi muhatap alarak konuşacak? Ahmet Türk'ün barışçı ve uzlaşmacı tutumu, sorunu çözmek için dengeli yaklaşımı, muhatabın DTP olması ihtimalini kuvvetlendiriyor. Ama gelin görün ki, henüz, ne AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, ne de CHP lideri Deniz Baykal, Ahmet Türk ile görüştü. Zaten MHP de, parlamentonun ilk açılışında, Devlet Bahçeli ile Ahmet Türk'ün el sıkıştığını unutmuş gibi. Meselâ MHP'liler, DTP'lilerin katıldığı televizyon programlarına iştirak etmek istemiyorlar.
Öte yandan, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Onur Günü vesilesiyle yaptığı konuşmada, "DTP davası sonuçlanmadan, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi, kapatma davası açılmasındaki usul ve kapatma sebeblerinin sınırlarının daraltılması yoluna gidilirse, bunun, anayasanın değiştirilmez maddelerine aykırılık oluşturacağını" söyledi. Eğer, sadece "Partilerin şiddetle ilişkilendirilmesi halinde kapatma davası açılabilir, üstelik kapatma davası açılmadan parlamentonun onayı gerekir" gibi düzenlemeler yapılırsa, Yalçınkaya'ya göre Anayasa Mahkemesi, değiştirilemez hükümlere aykırılık sebebiyle bu anayasa değişikliklerini bozmalıdır. Aynı, başörtüsünü serbest bırakmak üzere 411 parlamenterin değiştirdikleri 10'uncu ve 42'nci maddelerde yaptığı gibi.

***

Barış filminin vizyona girmesi için, aradaki hatalı karelerin ayıklanması gerekiyor:
1) Başbakan, DTP ile bir araya gelip görüşmeli.
2) Deniz Baykal da, Ahmet Türk ile buluşup, bir uzlaşma zemini hazırlamalı.
3) Partilerin kapatılması zorlaştırılacaksa, bu, mutlaka CHP ile uzlaşarak gerçekleştirilmeli. Aksi takdirde, hem ülkede yeni baştan bir gerginlik doğar, hem de gene Anayasa Mahkemesi, kendine göre bir yorumla, anayasa değişikliğini eski örneklerde gördüğümüz gibi iptâl eder. Oysa, CHP'nin iştirakiyle yeni bir düzenlemeye gidilirse, çok daha geniş bir toplum kesiminin benimsediği değişikliğe Anayasa Mahkemesi müdahale etmeyecektir. Kaldı ki, iptâl için Anayasa Mahkemesi'ne müracaat edecek yeterli sayıda milletvekili bulmak da mümkün olmayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA