Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Katsayı ve Danıştay

YÖK'ün, katsayı engelini kaldırarak, meslek lisesiyle düz lise arasındaki eşitsizliği gidermesi üzerine, İstanbul Baro Başkanı Muammer Aydın, Danıştay'a dava açtı. Gerekçesi inandırıcılıktan uzak: YÖK, düz liselilerin kazanılmış hakkını elinden alıyormuş; çünkü bugüne kadar üniversitelere ancak yüksek puan alırsa girebilen İmam Hatiplilerin, fırsat eşitliği sayesinde lisans eğitimine geçmesi kolaylaşınca, düz lise mezunlarının eskiye göre daha yüksek puan alma mecburiyeti doğmuş.
Malûm, 28 Şubat süreci başlamadan önce, düz liselilerle meslek liseliler arasında zaten bir katsayı eşitsizliği yoktu. O dönemin uygulaması olarak ve İmam Hatip'e teveccühü caydırmak, onları lisans eğitiminden dışlamak amacıyla, İlâhiyat Fakülteleri alternatifi dışında, okul başarı puanları daha düşük bir katsayıyla çarpılmaya başlandı; kazanılmış hakları, bu eşitsizlik dolayısıyla, bir gecede gasp oldu. Ve hiç kimse, bundan dolayı Danıştay'a müracaat etmedi; ya da ettiyse bir sonuç alamadı.
Bugün yeni bir eşitsizlik getirilmiyor, aksine eşitsizlik gideriliyor. Muammer Aydın ise, "Eşitsizlik giderilirken, üniversitelerde daha fazla kontenjan İmam Hatipliler tarafından doldurulabilir, bu yüzden düz liseliler kazanılmış haklarını kaybediyorlar" gibi çarpık bir mantık ortaya koyuyor. Bu neye benziyor biliyor musunuz? Bir zamanlar Amerika'da zenciler bazı okullara giremiyordu. Otobüslerde beyazlarla farklı koltuklara oturuyordu. Sonra bu eşitsizlik kaldırıldı. Ama Amerikalı hiçbir hukuk adamının aklına, "Üniversiteye zenciler de girecek, bu yüzden beyazlar kazanılmış haklarını kaybedecek" diye İdare Mahkemesi'ne başvurma gelmedi. Muammer Aydın'ın kılavuzunun eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu olduğunu bildiğimiz için, bu sıra dışı tavrı gene de olağan karşıladık.

***
Düz liselerde 1 milyon 980 bin öğrenci, mesleki ve teknik liselerde 1 milyon 264 bin öğrenci okuyor. Mesleki ve teknik ortaöğretimin içinde İmam Hatipli talebe sayısı 129 bin. Demek, İmam Hatiplilerin meslek liselilere oranı yüzde 10. Tüm ortaöğretimde 3 milyon 244 bin öğrenci olduğuna göre, liselerde okuyan öğrencilerin sadece yüzde 5'i İmam Hatipli. Üniversiteye devam imkânı kolaylaştı diye, bu yüzde 5, yüzde 10'a çıksa, Türkiye'de laiklik elden mi gidecek?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA