Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Siyasi nabız nasıl atıyor?

A&G kamuoyu araştırma şirketinin sahibi Adil Gür ile konuştum. Kendisi, son seçimlerde en doğru neticeyi vermişti. Daha önce de, Tarhan Erdem ile birlikte, gene, seçim sonuçlarında isabet kaydetmişti.

***

- Bugün seçim olsa, AK Parti'nin durumu ne?
- Mahalli seçimlerin biraz altında görünüyor. CHP ise, bir puan ilerlemiş. Ama şunu söyleyebilirim ki, iktidar ile muhalefet arasındaki kutuplaşma, AK Parti'den kopan oyların, CHP ya da MHP'ye gitmesini engelliyor. CHP+MHP bloku, bir iki puan artar ya da eksilir. Mahalli seçimlerde CHP ile MHP'nin toplam oyu % 39'du; artı ya da eksi bir iki olabilir ancak.
- Öyleyse AK Parti'den koptuğu söylenen oylar nereye gidiyor?
- Ya beklemede, ya da gidecek bir siyasi oluşum arayışında. Şimdilik, bunlar araştırmada çıkmıyor ama yarım puan ya da bir puan Saadet'e, Abdüllatif Şener'e, Demokrat Parti'ye kayabilir.
- Oyları kanalize edebilecek parti ANAP ile birleşen Demokrat Parti olabilir mi?
- Hüsamettin Cindoruk, CHP ile aynı söylemi seslendirince, oylar neden bu partiye gitsin ki! Aslı varken... Vatandaş, kutuplaşmadan, kavgadan sıkıldı. Bu yüzden, genel seçimlerde, Meclis'e, 4'üncü parti girebilir diye düşünüyorum.
- Hangisi?
- Seçimlere yakın güç birliği denemeleri olacaktır. Mustafa Sarıgül, Abdüllatif Şener, Saadet Partisi, Demokrat Parti bir araya gelebilir. Eğer seçmende 4'üncü güç algısı yaratılırsa, kutuplaşmadan bıkanların oraya yönelmesi mümkün.
- Bana, mahalli seçimlere göre AK Parti ilerledi, hiç değilse, aynı oranlarda gibi geliyordu.
- AK Parti'nin oylarını Kürt açılımı ve ekonomi olumsuz etkiliyor. Aslında vatandaş, Kürt açılımına karşı değil, daha ziyade bu sürecin işleyişini onaylamıyor. AK Parti'nin iyi Piar yapamadığını, derdini iyi anlatamadığını düşünüyorum. Henüz açılım tartışmaları yoğun olarak başlamadan gerçekleştirdiğimiz bir araştırma, vatandaşın % 70'inin "Güneydoğu'da terör bitsin, sorun çözülsün" diye düşündüğünü ortaya koymuştu. Ama daha sonra, destek azaldı.
- Bence % 70 değil, böyle bir soruya, yani "Terör bitsin" sorusuna çok daha büyük destek gelir. Ama müşahhas adımlar atıldıkça, demokratikleşmenin gereği yerine geldikçe, galiba tepki doğuyor.
- Müşahhas öneriler de sorduk. Sözgelimi, "Çocuklara ana dillerinde isim verilsin", "Kürtçe köy, kasaba adları kullanılsın" gibi sorularda, kamuoyunun onayı var. Ana dilde eğitime "hayır" denilmekle birlikte, "Kürtçe, seçmeli ders olarak okutulsun" hususunda, evetler ağırlıkta. Buna mukabil, "PKK'lılara af": % 70 Hayır; "Lider kadrosuna af": % 85 Hayır; "Öcalan'a af": % 90 Hayır.
- Af olmadan PKK'lılar nasıl dağdan indirilecek? Sorun nasıl çözülecek?
- Araştırmayı, PKK'lılar sınırda teslim olmadan önce yapmıştım. Gösterilerden sonra yapsaydım, inanın AK Parti'nin oyları daha da düşük çıkardı. Özellikle şehit yakınlarının tepkileri, zihinlerde olumsuz bir iz bırakıyor. AK Parti, sağlık, eğitim ve dış politikasında başarılı bulunurken, ekonomi ve terörle mücadelede eksiye düşüyor. Türk halkı için önemli olan, aş, iş ve yoksulluk. Bir bedel ödemediğinden dolayı, halkımızın demokratikleşme talebi yüksek değil. Bu yüzden, Kürt meselesi, türban sorunu ya da ordunun siyasete müdahalesi, önem verilen konular sıralamasında en altlarda yer alıyor. Kürt açılımı, en fazla DTP'ye yaradı. Benim araştırmamda bu partinin oyu % 7 düzeyinde görülüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA