Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Moro ve Arınç

Bülent Arınç'ın kendisine benzeterek, atıfta bulunduğu Aldo Moro'nun, İtalyan Komünist Partisi'yle tarihi uzlaşmasına tepkiler zaman zaman tehdit mahiyetine bürünüyordu. Moro'nun, Dışişleri Bakanı sıfatıyla, 1974 yılının Eylül ayında, ABD'ye gerçekleştirdiği ziyarette, tepkiler iyice açığa çıktı. Mesai arkadaşlarından Corrado Guerzoni, ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ile yaptığı bir toplantıyı Moro'ya şöyle aktardı: "Takip ettiğiniz bu politika, ciddi bir şekilde tehlikeli ve yanlış".
Bir başka iddiaya göre de, Moro, Amerikalı bir istihbarat yetkilisiyle gizli bir akşam toplantısına katılmıştı. Bu yetkili, ona, "uyguladığı politikaları engelleme konusunda güvenlik servislerinin kararlı olduğu" uyarısında bulunmuştu; "komünistlerle uzlaşma politikasını terk etmeme durumunda, gizli servislerin kontrolündeki grupların operasyona girişebileceği" hususu da kendisine hatırlatılmıştı.
P2 Mason Locası'yla ilişkisi bilinen gazeteci Mino Pecorelli'nin Osservatore Politico dergisine yazdıkları da kehanet gibiydi. Mesela 1975'te, dergide şöyle bir not yayınladı: "ABD Başkanı Ford, Roma'ya yaptığı ziyaretten sonra 'Sizin adanızın geleceğinde de bir Jacqueline var' dedi" Bu not "Uzman Amerika şaka yapıyor ve öngörüyor" başlığı ile yayınlanmıştı; İtalya'da birinin, Başkan Kennedy ile aynı kaderi paylaşacağı anlatılmak isteniyordu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA