Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Nasıl tepki göstermişlerdi?

Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılacağı anlaşıldığı günden beri eylemler birbirini takip etti. Hem 2007'de, hem 2008'de, "Tiyatroma dokunma", "Tiyatroları yıkma Başkan", "İstanbul tiyatrosuna sahip çıkıyor" yazılı pankartlarla, Kadir Topbaş protesto edildi. Hatta, çok daha ağır sözlere muhatap oldu. Bazı örnekler vermekle yetineceğiz. 2008'deki protesto gösterisinde, yapılan konuşmalardan sonra, sanatçı ve aydınlar, ellerindeki kırmızı kartları göstererek, "AKP'yi istemiyoruz" sloganları attılar. Bu eylem ve basın açıklamasına destek veren kişi ve kurumlardan bazıları şöyleydi: Orhan Aydın (Nazım Hikmet Kültür Merkezi), Orhan Kurtuldu (Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği), Rutkay Aziz (ÇASOD), Türkan Saylan (Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği), Nazan Moroğlu (İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı), Süleyman Çelebi (DİSK Genel Başkanı), Necla Arat (CHP İstanbul milletvekili), Ercan Karakaş (eski milletvekili), Gürsel Tekin (CHP İstanbul İl Başkanı), Tarık Akan (Sanatçı), Nedim Saban (Sanatçı) vs...
Ve yapılan konuşmalar:
Bedri Baykam (Ressam): "Biliyorsunuz AKM'yi de yıkmak için ellerinden geleni yaptılar. Karşılarında bizi buldular. Burada da bulacaklar. Sanata hangi katkıyı yaptılar ki, bütün bu vadiyi yıkıp yenisini yapacağız dediklerinde bizim bu palavraya inanmamız mümkün olsun? Ülkeyi bölüyorlar ve sanata saldırıyorlar. Çünkü sanatın, özgür düşüncenin çıkış noktası ve insan özgürlüğünün hammaddesi olduğunu biliyorlar."
Yılmaz Onay (Tiyatrocu): "Kültür sanatın yerle bir edildiği bu sahnenin önünde biz şimdi mücadelemizle, kültürün ve sanatın bir toplumun geleceği olduğu ve olacağı gerçeğini ortaya koymalıyız"
Orhan Kurtuldu (Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği İstanbul Şubesi): "Çağdaş tiyatronun emektar okulu, sanatın ve tarihin tanığı Muhsin Ertuğrul Sahnesi yıkılamaz diyoruz. Kentsel yaşamın aydınlanma mekânlarını yıkan, İstanbul'un özgün değerlerini yok eden, cumhuriyetin kazanımlarını ve kültürel değerlerini rant projelerine kurban etmek için emektar sahnelerimize göz koyanlara dur diyoruz. Ülkeyi yönetenlere soruyoruz: Sizler İstanbul'u kültür başkenti mi yapmak istiyorsunuz ticaret başkenti mi?"
Hülya Karakaş (Şehir tiyatrosu sanatçısı):
"Ben yirmi yıllık emeğimin dozerlerin altında kalmasını istemiyorum. Bugüne kadar direndim bundan sonra da direneceğim ve sizleri de direnmeye davet ediyorum."
Orhan Aydın (Nazım Hikmet Kültür Merkezi adına): "Dostlar, burada en önemli adım ortak aklın oluşturulmasıdır. Bu binanın önünde yıkım nöbetindeki dozerler Adalet ve Kalkınma Partisi'nin dozerleridir. Yani ABD ve AB'nin liberal sömürü programlarını uygulamak üzere iktidar olmuş bir siyasi partinin dozerleridir. Biz bugün kültür ve sanat düşmanı AKP'yi lanetlemek için buraya geldik"

***

Bütün bu satırları okuduktan sonra, Kadir Topbaş'ı tekrar kutlamak isterim. Sadece İstanbul'a çok güzel ve çağdaş bir tiyatro sahnesi kazandırdığı için değil. Konuşmacıların ve protestocuların arşivini yapıp, yarınki nesillere aktaracağı için.

***


"Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme seni sigaya çeken bir Molla Kasım gelir"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA