Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Memur ve emekli

Anayasanın 53. maddesi değişiyor. Buna göre, memurlar toplu sözleşme yapabilecek; sadece grev hakları yok. Toplu sözleşmede uyuşmazlık çıkması halinde, taraflar Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvuracak. Bu Kurul'un kararları kesin ve toplu sözleşme hükmünde.
Mevcut durumda, memurlar "toplu görüşme" adı altında devletin yetkilileriyle aynı masaya oturuyor, zam kararını ise Bakanlar Kurulu veriyor. Şimdi, öğretim üyelerinden, çalışanlardan, işverenden, yargı mensuplarından oluşan bir bağımsız Hakem Kurulu kurulacak ve taraflar anlaşamazsa, nihai kararı bu Kurul verecek. Memurlara grev hakkı tanınmıyor ama bugünküne göre, daha ileri bir imkân veriliyor. Ayrıca, yine Türkiye'de ilk defa toplu sözleşmeden kazanılan zam oranından, 9 milyon memur emeklisi de yararlanacak. Bu düzenleme, memura ve emekliye daha yüksek ücret anlamına geliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA