Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Masada da kazanıyor

"Türkiye, savaşta kazanıp, masada kaybeder" diye yerleşik bir anlayış mevcuttu. Bu düşünce, artık geçerliliğini yitirdi. Ülkemiz, uluslararası camiada sesini daha etkili bir biçimde duyuruyor. O yılgınlığı üzerimizden attık. "Beyaz giyme toz olur; siyah giyme söz olur" diye tereddütler içinde kıvranıp duruyor, ABD endeksli politikalardan milim sapamıyorduk. Diplomasi uzmanı değilim; sadece gözlemlerime göre kanaat belirtiyorum. Tabii soğuk savaşın sona ermesiyle birlikte ortaya çıkan tablo işimizi kolaylaştırdı. Ama biz de, bu avantajlı konjonktürden yararlanarak daha bağımsız bir dış politika üretebildik.
ABD ziyaretinde, Abdullah Gül'e eşlik eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, New York'ta gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, İran konusunda şu bilgileri veriyor: "İran'a yaptırımlar, büyüyen Türkiye ekonomisi önünde engel. Ama Birleşmiş Milletler kararı olursa uyarız; o kararlar bizi bağlar. Bunun dışında hiçbir devletin tek başına aldığı karara uymayız... İran'ın nükleer silâha sahip olması, onu bölgede süper güç haline getirir; buna karşıyız. Türkiye, nükleer teknolojiye sahip, yani yakıtını kendi üreten, ama silâh üretmeyen bir ülke olmak istiyor. İran'ı da bu kategoride görüyoruz..."
Görüldüğü gibi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde İran'a uygulanacak müeyyidelere hayır dedikten sonra, Batı ile aramızda bir uçurum açılmadı. Çünkü meşru sınırlar içinde kalan menfaatlerimizi, artık daha inandırıcı bir biçimde ve net cümlelerle anlatabiliyoruz.
Mavi Marmara'yla ilgili Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Bilirkişi Heyeti'nin verdiği karar da, ikna kabiliyetimizin bir göstergesi. Bilirkişi Heyeti, İsrail'in Mavi Marmara'ya yaptığı operasyonu orantısız ve kabul edilemez gaddarlık düzeyinde buldu. Ayrıca Birleşmiş Milletler uzmanları, insani krizin yaşandığı bir dönemde, İsrail'in Filistin toprağına abluka uygulamasını da yasadışı gördü. Saldırıda hayatını kaybeden 18 yaşındaki lise öğrencisi Furkan'ın yaralı haldeyken öldürüldüğü Heyet tarafından açıkça ifade edildi.
TÜRKİYE ARTIK MASADA DA KAZANIYOR...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA