Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Mağdurlar çözüm bekliyor

Türkiye'de önemli meseleler birbirini takip ediyor. Bir de, başkalarına küçük gelebilecek, fakat yaşayanların bütün hayatını etkileyecek nitelikte sorunlar mevcut.
Meselâ, askeri okullardan ayrılmak zorunda kalan öğrencilerin durumu. Bu gençlerden büyük tazminat isteniyor. Oysa ailelerinin maddi vaziyeti bu paraları ödemeye müsait değil. Hükümet üyel eri, özellikle Milli Savunma Bakanı, önce, Mağdur Askeri Öğrenciler Platformu'na girsin, orada yer alan şikâyetleri mağdurların kaleminden okusun; sonra da, lütfen bir çözüm bulmaya çalışsın. "magduraskeriögrenciler. org"
30 Ekim-6 Kasım 2010 tarihleri arasında yapılan POMEM (Polis Meslek Eğitim Merkezi) mülâkatlarında yedek olarak sıralamaya girmiş adayların tedirginlikleri devam ediyor. 24 Ağustos ve 14 Ekim tarihlerinde yapılan duyurularla, toplam 1100 yedek aday çağrılmış olup, kalan 1750 erkek aday sıra beklemektedir. Ocak ayının ilk haftasına kadar, sağlık raporuna çağrılmayan adayların, 11. Dönem POMEM öğrencisi olma ihtimali sona erecektir. Kargaşa, askerlik sebebiyle doğuyor. Geçtiğimiz Şubat ayında çıkarılan "Polise Askerlik Yasası" çerçevesinde, asil ve yedek olmasına bakılmaksızın, polislik sınavında başarılı olan ve askerlik hizmetini yapan tüm adaylar, askerden erken terhis edilmişlerdir. Bu yasadan sonra askerliğini yapmak isteyen yedek adaylar ise, polislik sınavında başarılı oldukları gerekçesiyle askere alınmamış, askere gitmek için polislik haklarından feragat etmek gerektiği cevabı kendilerine verilmiştir.
Sorulan soru şu: Madem ki bu insanların okullara alınacakları kesin değildi, neden askerden terhis edildiler? Ya da neden askere alınmadılar? Boş yere bekledikleri geçen bir yıl içinde askerliklerini rahatça yapabilirlerdi. Tüm yedekler, POMEM okullarına alınmazsa, erken terhis edilenler tekrar askere gidecekler. 12. Dönem duyurularında, askerliği yapmış olma şartı getirilirse de, askere alınmayan bir kısım yedek aday başvuru yapamayacak.
Hükümet bir iyileştirme yapıyor, polislerin askere alınmasını önlüyor, ama, bu defa başka kişileri mağdur ediyor. Gençler çözüm bekliyor.
YAŞ kararıyla askerden atılanlara af geldi. Ama, 3'lü kararnameyle ve disiplin sebebiyle ordudan uzaklaştırılanların mağduriyeti sürüyor. Milli Savunma Bakanlığı, "O tarihte Askeri İdare Mahkemesi'ne başvurabilirdiniz. Bu yüzden haklarınızı iade etmeyiz" diyor. Fakat günün şartlarını düşünün... Hangi askeri mahkeme haksız yere ordudan uzaklaştırılanları görevine iade eder ki! Bakanlık, "Neden olamaz"dan ziyade, biraz da "Nasıl yaparım da, bu mağduriyetleri gideririm" şeklinde düşünmeye başlamalı.
Başbakan Tayyip Erdoğan, seçim öncesi Belediye sözleşmelilerine kadro sözü vermişti. Bu söz hâlâ yerine getirilmedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA