Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Çarkın'dan iddialar

Geçtiğimiz haftalarda Ayhan Çarkın'ın iddiası üzerine tutuklanan Özel Harekâtçı polisler, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bu durum, kararı veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hâkimi Hakan Oruç'un işi ciddiye almadığını göstermez. Onun, "iddialar soyut" şeklindeki cümlesinden yola çıkarak, "Hadiselerin üzeri kapatılmak isteniyor" diyenler var ama bu doğru değil. Gazetelerde çıkan bazı haberler, gerçeği yansıtmadığından böyle bir endişe doğmuş olabilir. Meselâ Taraf gazetesi (15 Aralık 2011), "Tutuklama kararı veren 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Şatır'ın 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı yapılarak uzaklaştırıldığını, 11. Ağır Ceza'nın başkanlığına getirilen Dündar Örsdemir'in bulunmamasından istifade ederek Hakan Oruç'un tahliye kararı verdiğini" ileri sürdü. Oysa henüz dava açılmadığı için, her ay bir nöbetçi hâkim, tutukluluğa itirazları değerlendiriyor ve karara bağlıyor. Zaten mahkeme başkanları nöbetçi hâkimlik yapamıyor. Ankara'da 2 adet Özel Yetkili Mahkeme var. Biri 11. Ağır Ceza, diğeri 12. Ağır Ceza. Bu mahkemelerin üyeleri, her ay sırayla nöbetçi oluyor. Bu defa, sıra Hakan Oruç'taydı. Dolayısıyla, Hasan Şatır'ın uzaklaştırılması ve Dündar Örsdemir'in bulunmamasından faydalanarak tahliye kararı verildiği iddiaları gerçeği yansıtmıyor. Zaten, söz konusu sanıkları tutuklayan Hasan Şatır değildi. Tutuklama kararı, hâkim Selahattin Türkeli, hâkime Kadriye Çatal ve hâkim Mustafa Karatay tarafından verilmişti. Bu şekilde 9 kişi tutuklanmıştı. Ayhan Çarkın ve Erhan Ersoy haricinde, diğerleri tahliye oldu. Bunun sebebi, Ayhan Çarkın'ın, iddialarını delillendirememesiydi. Çarkın, 1994'te işlenen, avukat Faik Candan ve avukat Yusuf Ekinci ile Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın ve Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Namık Erdoğan cinayetleri için birçok kişiyi suçlamıştı. Ama gösterdiği yerde yapılan kazılar sonucunda, öldürülenlerin kemiklerine rastlanamadı. Tahliyeler sadece bu iddialarla sınırlı. Bütün faili meçhul cinayetleri kapsamıyor.
Şimdi Çarkın, Tarık Ümit'in öldürülüp gömüldüğü yeri göstereceğini söyledi. Bakalım, sonuç ne olacak?


Çarkın, Tarık Ümit'in gömüldüğü yeri göstereceğini açıkladı. Tarık Ümit, Emniyet tarafından kullanılırken, Mehmet Eymür onu, MİT'te istihdam etmişti. Hatta Eymür, hedefteki Kürt işadamları listesini Tarık Ümit'ten duyduğunu, bu yüzden Ümit'in Özel Harekâtçılar tarafından kaçırılıp, Çatlı tarafından sorgulandığını söylemişti. Eğer Çarkın, cesedin gömüldüğü yeri gösterebilirse, o zaman yeni tutuklamalar gündeme gelebilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA