Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Eğitimde özel okullaşma

Dünyada, özel sektörün eğitimdeki ağırlığı giderek artıyor.
Devlet hizmet satın alıyor ve denetliyor.
Meselâ ABD'de Charter School'lar var.
İngiltere'de sosyalist bir yönetim döneminde, Blair Başbakanken, buna benzer bir uygulama başladı; liselerin önemli bir bölümü özelleştirildi. Öğrenci başına para ödeniyor ama devlet sınav yaparak öğrencilerin seviyesini ölçüyor.
Başarısız olandan okulu geri alıyor.
Türkiye'de, ilk ve orta öğretimde özelin payı sadece % 2.6. Yüzde 97.4 devletin elinde. Kamu okullarında ilk ve orta öğretimde toplam 800 bin öğretmen çalışıyor; 42 bin 500 okul mevcut. Bu okulların seviyesinin ölçüldüğüne, başarısız görülenlerin takviyesi için çaba sarf edildiğine hiç rastlamadım. Oysa ABD ve İngiltere, kamu okullarını belirli bir standartta tutmak amacıyla sık sık sınav düzenliyor. Yukarıda da yazdığım gibi, özel sektörden de hizmet almak suretiyle açığını kapatmaya çalışıyor.
Rusya'da bile özel okullaşma oranı % 15.
Neden "Rusya'da bile" diyorum; çünkü yakın zamana kadar sosyalist bir sistem mevcuttu bu ülkede. Bence, eğitimde reform, özel sektörün payını arttırarak gerçekleşebilir. Piyasayı rekabete açacaksınız ve öğrenci başına belirli bir meblağ ödeyeceksiniz. Küme düşenlerden okulu geri alacaksınız.
Bu arada, kendimizi iyi hissetmek için ufak bir bilgi vereyim:
Dünyanın her yerinde, Kanada'da, Japonya'da, Çin'de, Kore'de, Hong Kong'da, Yunanistan'da, Almanya'da, ABD'de dershaneler var. Yani Türkiye'de istisnai bir durum mevcut değil. ABD'de önce Bush, "Hiçbir çocuk geri kalmasın" diye bir kampanya başlattı.
Liseler, dershanelerden hizmet satın aldı; parayı da devlet ödedi. Obama, aynı çizgide yola devam etti.
AK Parti'nin birçok konuda başarılı olduğunu muhalifler bile kabul ediyor. Ama maalesef Milli Eğitim, yapboz tahtasına döndü. Oysa, bir ülkenin zenginliği, iyi eğitimli insan gücüdür. Bunu sağlayabilmek için, 20 kişilik sınıflar, kaliteli öğretmenler ve gerektiğinde özel sektörün devreye sokulması icap eder.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA