Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

'Mutluluk zincirinden çıktım'

Bir doların önemini Sabancı Holding'den ayrıldıktan ve kulelerden çıktıktan sonra öğrendiğini söyleyen Şevket Sabancı'nın kızı ve Esas Holding'in kurucularından Emine Kamışlı, "Hayat huzur arayışı" diyor

Sabancı Holding'de hissedar olarak kalıp, aktif görevlerinden ayrılan Şevket Sabancı ile birlikte, yine uzun yıllar Ak Sigorta'da çalışan kızı Emine Kamışlı, Esas Holding'i kurduklarında 2001 yılıydı. Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Emine Kamışlı, bugün 400 milyon dolar ciroya ulaşan Esas'ın hedeflerini anlatırken, "Çalışmak zorundayız. Gidip parayı faize bağlamak olmaz. Üretmek zorundayız, yoksa kendi kendimizi köreltiriz' diyor.

* Babanız Şevket Sabancı'nın hayatınızdaki yeri nedir?
Büyük özveri yapmış hem babam hem annem. Öyle düşünüyorum. Annem babam bize ayaklarımız üzerinde durmayı öğretti. 11 yaşında İngiltere'ye gönderdiler. Eğitim çok önemliydi. Hakikaten, orada 220 kişiden herhangi biri olarak yaşamamız ben ve ablamın hayattan çok şey öğrenmemizi sağladı. Ben de aynı şeyi yapmak istedim. Ama aynı özveride bulunamadım.

* Siz çocuklarınızı gönderemediniz mi?
Bir anne olarak ben de çocuklarımı doğar doğmaz bu okullara yazdırdım. Okullardan da kabul geldi. Ama 11 yaşına geldiklerinde, onları göndermeye kıyamadım. Allah'ım nasıl ayrılacağım ben şimdi dedim. İşte özveri o. Ben egoistçe davrandım kendim içim. Dedim, 7- 8 yıl daha beraberiz, ondan sonra zaten gidecekler üniversiteye. Üstelik benim yapacağım bugünün şartlarıyla özveri bile değil. Bugün günde beş tane uçak var İngiltere'ye. Telefon her dakika ellerinde.

* Sabancı soyadını taşıdığınız için şirketlerde pozisyon alırken rahatsızlık duyduğunuz oldu mu?
Olmadı, çünkü insan kendinden emin olunca rahatsız olmuyor. Şimdi ben oraya birşeyler verdim. Ben hakikaten dünyanın en iyi ekonomi okullarından birini dereceyle bitirdim. Ondan sonra yurtdışında çalıştım. Ak Sigorta olmazsa başka biryerde de ben aynı şeyi yapabilirdim. Ama tabi bu benim özgüvenim. Başkalarının özgüveni olmayabilir.

* İş kurmak sizi heyecanlandırdı mı?
Mücadele ederken etrafınla daha entegresin. Dolayısıyla bu başka bir heyecan veriyor. Hakikaten bakıyorsun kulelerde otururken, dikkatini çekmeyen adam, vay anasını diyorsun nasıl birisi çıkmış tırnağıyla kazımış neler riske etmiş adamın geldiği noktaya bak diyorsun. Belki adamın cirosu beş milyon dolar ama nasıl yapmış onu, o beş milyon dolar nasıl oluyor bunları takip edince daha iyi öğreniyorsun.

ORGANİKTE BÜYÜDÜK
* Esas Holding'i babanız Şevket Sabancı ile birlikte kurdunuz. Kardeşiniz Ali Sabancı da size katıldı. Başta Pegasus olmak üzere Esas şimdiden iş hayatında ciddi yer almaya başladı. Hedefiniz ne?
Esas, ulaşım, sağlık ve gıda alanında çalışıyor. Şirketlerden bazılarını satın aldık, bazılarını kurduk. Medline satın aldığımız şirketlerden biri. Biz aldığımızda 150 bin kişiye hizmet veriyordu. Şu anda 4.5 milyon kişiye ulaştık. Biz başladığımızda organik ürünlerin perakendesi yoktu. Organiğin bu kadar tanınmasında bizim de katkımız var diye düşünüyorum.

* 2000 yılında Esas kurulduğunda ortada hiçbir şey yoktu. Oysa şimdi pek çok alanda faaliyettesiniz. Şirketleriniz neler yapıyor?
Ulaşımda Pegasus var. Bir de helikopter şirketimiz var. Şu anda iki helikopterimiz var. Sağlık alanında dört şirkete ulaştık. Türkiye'de tek entegre sistem olan data ve elektronik provizyon sistemini kurduk. Gıda alanında üç şirketimiz var, örneğin yoğurt üretiyoruz. Toplamda 8 şirkete ulaştık.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA