Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kadın girişimcilere moral veren zirve

Kadının işgücüne katılım oranı gibi Türkiye'de yüzde 20'ler seviyesinde. Girişimcilerin ise sadece yüzde 13'ünü kadınlar oluşturuyor. Yani nüfusun yarısı kadın ama pek çok konuda olduğu gibi işgücünde de erkek ve kadın eşitliğinden söz edemiyoruz.
O nedenle Garanti Bankası dün sanıyorum sadece Türkiye'de değil, dünyada ses getirecek bir zirveye ev sahipliği yaptı.
Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi'nin hayata geçmesi sanırım KAGİDER üyeleri kadar, Garanti Bankası'nın 'kadın konularına' duyarlı Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere sayesinde oldu.
Ne zaman Karadere'yi görsem, ya kadın girişimcilere bankanın daha çok kredi vermesi için proje üretir ya da önüne gelen bu konudaki bir projeye destek vermek için çabalarken buluyorum.
Hakikaten de zirve sayesinde Türkiye'ye pek çok önemli pozisyonda bulunan kadınlar peşi sıra geldi. Dün toplantıda dinlediğim önemli konuşmalardan birini yapan işte bu kadınlardan biriydi. Melanne Verveer'in pozisyonu daha önce ABD'de yoktu.
ABD Başkanı Barack Obama tarafından ilk kez böylesi bir pozisyon yaratıldı. Böylece, tüm dünyaya Obama'nın kadın konusuna verdiği önemi gösteren önemli bir atama olduğu mesajı verildi.
Dışişleri Bakanlığı Küresel Kadın Konularından Sorumlu Büyükelçi olarak atanan Verveer, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a seçim kampanyası döneminde en yakın kişilerden biriymiş.
En iyi bildiği konulardan biri kadınların ekonomik ve siyasi hayatta daha çok rol alabilmesi için izlenecek politikalar. Verveer, bir kadın beyninin verimlilik sürecini nasıl zenginleştirdiğini örneklerle anlattı.
Bu arada öğrendik ki Verveer'in Türkiye'ye gelir gelmez ilk yaptığı iş ise Diyarbakır'a giderek, KAMER üyesi kadınlarla bir araya gelip, sorunlarını dinlemek olmuş.
Verveer için, 'kadın hakları ve kadınların siyasi ve ekonomik güçlenmesiyle ilgili, kadınların eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimini artırmak, kadın ve kızlara karşı her türlü şiddetle mücadele etmek için tasarlanan girişim ve programlara destek mekanizmalarını somut bir şekilde harekete geçiriyor" deniyor. Dün bu önemli zirvede KAGİ- DER, kadın girişimcilik ve liderlik fonu oluşturmak üzere harekete geçtiğini açıkladı ve bu proje toplantıya katılan başta Verveer ve Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Genel Müdür Michael Leigh, ABD Uluslar arası ve Hükümet İşleri Danışmanı Charlotte Ponticelli olmak üzere gelen önemli yabancı konuklarla da paylaşıldı. Hatta Başkan Onanç, bizzat Leigh'den bu fona katkı istedi. Leigh de KAGİDER'i "Brüksel'e gelin, oturup konuşalım" diyerek geri çevirmedi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA