Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Dünya 2015'ten sonra iyileşir bu 2 yıl bizim için fırsat!

Türkiye'de şu sıralar, kimin bir arazisi, binası, alışveriş merkezi varsa kapısını ilk çaldığı isimlerden biri Esas Holding'de gayrimenkul işlerini yöneten Kazım Köseoğlu.
Henüz 28 yaşında. Şevket Sabancı'nın torunu. Aslında Sabancı Ailesi'nin 21 çocuktan oluşan üçüncü kuşağının en büyük temsilcisi.
Sanırım şu anda Türkiye'de konut sektörüne yerli şirketler arasında en güçlü sermaye yapısını Esas Holding koydu. Şevket Sabancı Ailesi'nin gayrimenkul sektöründe büyümeye, satın almaya ayırdığı para tam 150 milyon euro. Grup 150 milyon euro da borç alabileceğine garanti gözüyle baktığından 300 milyon euroluk bir yatırımı hedefliyor bu sektörde.
Haliyle en çok kapısı çalınan kişilerden biri Kazım Köseoğlu oluyor. "Önceleri büyük strese girerdim. Sunulan tekliflerin iyi olup olmadığı konusunda. Ama sonra kriterlerimizi öyle net belirledik ki, bir teklif geldiğinde karar vermem çok kısa sürüyor. Şevket Sabancı, Ali Sabancı ve Erhan Kamışlı'nın tecrübeleri bana çok yardımcı oluyor" diyor.
İngiltere'de Londra dışındaki büyük ve orta büyüklükte alışveriş merkezleri ve 9 tane de ofis binası satın alan Esas Holding, büyüme stratejisini İngiltere ve şu an bakmakta oldukları Almanya gibi yurtdışı pazarlar ile Anadolu'nun 10 gelişmekte olan şehri üzerine kuruyor.
Köseoğlu'na göre Almanya aslında Avrupa'da tek yatırım yapılacak ülke konumunda. O yüzden gelen her teklifi ciddiye aldıklarını ve yatırım komitesinde uzun uzun tartıştıklarını anlatıyor.
Krizin de etkisiyle Esas Holding'in özellikle İngiltere'deki alışveriş merkezlerini çok iyi fiyatlara satın aldıklarını bizzat Kazım Köseoğlu söylüyor. Sıfırdan alışveriş yapma fikri örneğin Almanya'dan geldiğinde reddetme sebeplerini ise Köseoğlu, "Bitmiş alışveriş merkezleri çok daha işimize geliyor. Bazı şehirler var, o şehirlerde yabancı yatırımın bir katkısı olmuyor. İngiltere'de örneğin Londra'da hem çok iyi hem çok ucuz alışveriş merkezi yok. O yüzden vakit kaybetmek istemiyoruz. Bizim gittiğimiz şehirler çok daha gelecek vaatediyor" diyor.
Sabancı'da en büyük torun olmasına rağmen, yolların ayrılmasına ve Sabancı Holding'de görev üstlenmemiş olmasına, "Herkesin kendi yoluna gitmesi çok doğal. Ben farklı nasıl bir değer yaratabilirim, onun peşindeyim" diyerek kendinden emin cevap veren Köseoğlu, bir dönem İngiltere'de çalıştığı ortakları F&C Reit ve Area Property Partners ile oluşturdukları güçlü sermaye yapısıyla agresif bir satın alma politikası izleyeceğini konuşmalarıyla belli ediyor. Bilenler bilir, bu grup Türkiye'de Marmara Forum'un da sahibi.
Esas Holding, şu sıralar Kocaeli'nde 100 milyon dolarlık bir yatırımla büyük bir alışveriş merkezinin sıfırdan STFA ile birlikte inşaatına başladı.
Gayrimenkulde böylesi agresif bir büyüme planı içine giren bir grubun haliyle dünya ekonomisiyle ilgili beklentilerini de merak ediyorum. Köseoğlu, 2015'ten sonra dünyada düzelme olacağına ve şu anda içinde yaşanılan yılların büyük fırsat sunduğuna inanıyor. "Avrupa'da sermayesi güçlü olan ülkeler çok ilerleyecek. Türkiye'deki büyüme zaten pozitif, o nedenle de ciddi yatırım planları yapıyoruz" diyor. Esas Holding, gayrimenkule büyümeyi düşündüğü, odaklandığı beş sektörden biri olarak bakıyor ve bu sektördeki pazar araştırmalarını, ülkelerin ve şehirlerin sunduğu fırsatları, ortak görüşmelerini 28 yaşındaki genç bir Sabancı'ya emanet ediyor.
Bakalım önümüzdeki yıllarda Esas'ın gayrimenkuldeki büyüme politikası nasıl bir yön izleyecek ve özellikle İngiltere'de hatırı sayılır bir büyüklüğe ve tanınırlığa erişecek mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA