Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Ali Koç’tan aile şirketlerine tavsiyeler!

Dün Ulusal Aile İşletmeleri Derneği'nin (TAİDER) toplantısında ön sıralarda Venedik'te Murano camlarıyla ünlü Seguso şirketinin 23'üncü kuşak temsilcisi Gian Andrea Seguso vardı. Şirket 1397 yılından bu yana en rafine Murano camını şekillendirerek ortaya çıkardığı eserlerle dikkat çekiyor.
TAİDER bu aile şirketinin bugünlere bölünmeden, parçalanmadan, yok olmadan gelme öyküsünü Seguso'nun son kuşak temsilcisinden Türkiye'deki aile şirketlerinin hissedarlarına aktararak faydalı bir iş yaptı. Kuşkusuz Türkiye için çok uzak bir örnek. 100 yılı deviren şirketlerin sayısı ülkemizde iki elin parmaklarını geçmiyor. Dünyada da benzer durumlar var aslında. Aile şirketlerinde 3'üncü kuşaktan 4'üncü kuşağa geçenlerin sayısı yüzde 3'ü geçmiyor. Dolayısı ile iyi örnekleri tüm aile şirketlerinin dinlemesinde yarar var. Ne de olsa Türkiye ekonomisinin yüzde 74'ünü aile şirketleri oluşturuyor.
Basına tek açık bölümde aile şirketi temsilcileriyle birlikte, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç'un ağzından Koç Grubu'nda kurumsallaşmayı, aile şirketi anayasası konusunda hangi adımların atıldığını ve dünyada başarılı aile şirketlerinden örneklerle bu işin nasıl yapılacağını kısa anekdotlarla dinledik.
En çok ilgimi Mustafa Koç'un sağlığında, Ömer ve Ali Koç ile birlikte 3 kardeşin yaptığı anayasada, çocuklarının eşlerinin işlere dahil olmama prensibi çekti. Koç Grubu, 1970'te kurucu Vehbi Koç tarafından ilk Aile Komitesi'ni kurarak bu konuda adım atmıştı ancak şimdi görüyorum ki Rahmi Koç döneminde Aile Anayasası'nı oluşturan grubun 3'üncü kuşağı da uygulama konusunda daha kararlı. Öyle ya şirketlerin büyük bir kısmında 'Aile Anayasası' zaten yok, olanların da yüzde 50'si bu anayasayı uygulamadıklarını söylüyor.
Ali Koç, 'Hayatta sağlıklıyken işleri devret' kuralının önemine değiniyor ve Rahmi Koç'un döneminde tüm aile fertlerinin bir takvim çerçevesinde yönetim kurulu seviyesine çekildiğini söylüyor. Ali Koç, "Kurucu nesiller, ikinci nesiller bıçak kemiğe dayanmadan devretmeli. Biz ne yapacağız diyorlar? Yedek kulübesine mi gideceğiz? Hayır, işlerinizi o seviyede, yönetim kurulunda takip edebilirsiniz. Biz çok faydasını gördük" diyor.
Son olarak, Türkiye'nin en büyük grubunun 3'üncü kuşağından da duyuyoruz ki şirketlerin hayatlarını sürdürebilmesi için en önemli konulardan biri aile içi uyum. O nedenle Koç, "Birbirinize sıkı sıkı sarılın. Birlikte tatillere çıkın ve aile bağlarını güçlendirin. Yüzleşme en önemli konu ve sıkı aile bağı olduğunda her konu konuşuluyor" diyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA