Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Patronların açılım perspektifi

Meclis, yüksek tansiyon ortamında devam eden demokratik açılım sürecini sahiplenmeye hazırlanıyor. Bugün başlayacak yeni yasama dönemi, siyasi tarihimizin unutulmazlarına sahne olmaya aday...
Kuşkusuz, demokratikleşme iradesi Türkiye ekonomisine yön veren patronlar tarafından da yakından izleniyor. Küresel krizin dayanılmaz ağırlığına karşın devler liginde oynayan işadamları iç dinamikleri ıskalamıyor. Parlamentodaki siyasi partilerin, ülkenin son 25 yılını ipotek altına alan Kürt ve terör sorunlarına yaklaşımını ölçüp biçiyor. Adeta liderlerin karnesini çıkarıyor.
Bu kanaatim, önceki gün Grubumuzun Çırağan'da verdiği resepsiyonda iyice pekişti. Sabah, entelektüel kalite çıtasını yukarıya çeken çok önemli bir işbirliğine imza attı. Dünyanın saygın gazetelerinden The New York Times'ın Türkçe versiyonunu okurları ile buluşturacak olmanın heyecanını seçkin bir davetli topluluğu ile paylaştı.
Karşılıklı hal hatırdan sonra masalardaki gündem ister istemez demokratikleşme çabalarına odaklandı. Özellikle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin son basın toplantısındaki sözleri, satır satır analiz edildi. Bölünme kaygısını aşan ihanet senaryoları patron camiasında fazlasıyla abartılı bulundu. Hatta bir adım ileri gidenler ve Bahçeli'nin tutumunu, "Sorunun çözümüne karşıtlık" olarak yorumlayanlar da oldu.
"Varsayımlar üzerine siyasi refleks gösteriyor. Çözüm adına reçete sunamıyor. Yaklaşan parti kongresine ilişkin hesap yapıyor. Parti tabanını zinde kılma hedefini gözetiyor..."
Bütün bu ifadeler de iş dünyasından Bahçeli ve ekibine yönelen diğer değerlendirme başlıkları idi.
CHP için, "Şimdilik mesafeli gibi görünse de ileri demokratik adımlardan kaçamayacak, ayak uyduracak" tezi ileri sürüldü. Sol ve sosyal demokrat bir partinin "birey hakları, özgürlük alanının genişletilmesi, farklı kimlik ve inanışların kendilerini ifade biçimine saygı politikalarına" karşı çıkmasının mümkün olmadığı vurgulandı. CHP'nin şu veya bu ölçüde sağlayacağı katkının, özellikle yerleşik devletçi direnişin kırılmasında etkin rol oynayacağı kayda geçirildi. Patronlardaki genel kanı CHP lideri Deniz Baykal'ın, geniş kitlelere tam anlatamadığı bugünkü duruşunu, sosyal demokrasi sınırları içinde esneteceği yönündeydi.
Tabii nihai olarak, demokratik açılımla birlikte DTP'nin, Türkiye'nin partisi olup olmayacağının test edileceği de dile getirildi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA